Proslava zaštitnika svetišta i župe

GALERIJA: Kardinal Puljić predslavio Misu uočnicu u Podmilačju

24.06.2021.
u 12:46

U srijedu je započela proslava zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju Sv. Ivana Krstitelja. Uočnicu - Misu za bolesnike, predslavio je na vanjskom oltaru nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Uoči svečeva spomendana svečanost je započela iznošenjem kipa Sv. Ive s procesijom. Potom je tradicionalno Svetu misu za bolesnike predslavio kardinal Puljić, uz koncelebraciju 20-ak svećenika među kojima je bio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, prenosi nedjelja.ba.

Nakon naviještenoga evanđelja kardinal Puljić je u propovijedi najprije podcrtao kakva je uloga Sv. Ivana Krstitelja koji je došao na svijet od roditelja koji su bili u poodmakloj životnoj dobi. Potom je posvijestio kako se Ivan „susreo“ s Isusom prije nego se rodio jer je trudna Blažena Djevica Marija pohitala svojoj, također trudnoj, rođakinji Elizabeti, Ivanovoj majci, pomoći joj pri porodu. „U tom trenutku zaigra Ivan pod srcem Elizabetinim i ona blagoslivlja Mariju jer je povjerovala. Crkva smatra da je taj susret s Isusom bio za Ivana oslobođenje od istočnoga grijeha. Zato je Sv. Ivan Krstitelj onaj čije rođenje slavimo. Druga rođenja svetaca ne slavimo. Častimo dan smrti ili mučeništva, a od rođendana, osim Isusova, častimo samo Ivanovo i Gospino“, istaknuo je kardinal naglašavajući kako je Ivan vrlo rano pošao u pustinju spremajući se izvršavati Božji zadatak.

Na kraju Misnog slavlja kardinal Puljić je predvodio klanjanje pred Presvetim Oltarskim te je podijelio svečani blagoslov.

Svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je, popuštanjem epidemioloških mjera unatoč pandemiji koronavirusa, bilo i ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije