Fabrice Leggeri

Frontex će pomoći BiH da se bolje pripremi za članstvo u EU

19.07.2017.
u 10:16

Europska agencija Frontex će pomoći Bosni i Hercegovini da se što bolje pripremi za buduće članstvo u Europskoj uniji, a fokus Frontexa je rješenje problema migracijske krize, borba protiv nelegalne trgovine oružja, prekograničnog kriminala, kao što je trgovina ljudima, te posebno suradnja u aktivnostima upravljanja granicama i obalskim stražama – rekao je u intervjuu za Fenu izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

Leggeri je u utorak posjetio Bosnu i Hercegovinu, a povod posjeta je uspostavljanje Frontex oficira za vezu za regiju zapadnog Balkana sa sjedištem u Beogradu.

Frontex (francuski: Frontières extérieures - vanjske granice)  je agencija Europske unije koja ima u mandatu podršku upravljanja granicama i obalskim stražama. Oformljena je 2005.godine, međutim, 2015. i 2016. proširen joj je mandat zbog migracijske krize.

Leggeri je za Fenu pojasnio da je proširenje mandata Frontexa bio politički odgovor Europske unije na migracijsku krizu koja se u to vrijeme pojavila kao problem.

- Stoga, ovaj prošireni mandat pokriva migracijska pitanja ali isto tako i neka sigurnosna pitanja – kaže Leggeri.

Također, prošireni mandat omogućava i to da bude pokrivena oblast i međunarodne suradnje, odnosno suradnje sa susjednim zemljama, državama članicama EU.

- Frontex će, sa sjedištem u Beogradu, svojim aktivnostima pokrivati kompletnu regiju zapadnog Balkana, dakle, sve države – naglasio je.

Stoga je jednodnevni posjet BiH iskoristio da s predstavnicima relevantnih institucija sigurnosti u BiH, s kojima surađuju od 2009. kada je potpisan sporazum o suradnji, razgovara o proširenju te suradnje i programima koji pomažu progres i proces integracije BiH na putu ka EU.

- S obzirom na to da je BiH predala aplikaciju za članstvo u EU, samim tim uloga Frontexa je da pomogne BiH da se što bolje pripremi za buduće članstvo - naglasio je.

Dosadašnja suradnja bila je fokusirana na opremanje i obučavanje ljudi, procjeni i analizi rizika, a ubuduće će biti i u oblasti sigurnosti.

- Mogućnosti produbljivanja suradnje su velike, a fokus će biti na borbu protiv nelegalne trgovine oružja, prekograničnog kriminala kao što je trgovina ljudima, posebno saradnja u akvitnostima upravljanja granicama – rekao je.

- Imamo mandat da razvijamo i provodimo programe koji se financiraju iz sredstava pretpristupne pomoći i naša suradnja će se  usmjeravati na to kako da se iskoriste sredstva Europske komisije, odnosno EU“, a programi će obuhvatiti i upravljanje granicama, migracijama - naveo je.

Leggeri se osvrnuo i na velika migracijska kretanja u posljednje dvije godine, te istaknuo da velike operacije koje se provode u Grčkoj i Bugarskoj, pomažu u rješavanju problema s kojima se i države zapadnog Balkana suočavaju, osobito Srbija, Makedonija, Albanija.

Istaknuo je da je oko 800 oficira raspoređeno u Grčkoj u okviru operacije 'Posejdon', posebno na graničnim prijelazima prema Turskoj, a planira se pojačanje timova koji će biti raspoređeni i na granici između Grčke i Albanije.  

Kaže da je više od 100 oficira raspoređeno na granici između Bugarske i Turske, a određeni broj oficira je na granici Bugarske i Srbije, te da je njihov je zadatak detektiranje prelazaka migranata iz Bugarske i Grčke prema Srbiji.

- Stoga, uloga oficira za vezu na zapadnom Balkanu je da prije svega uspostavi suradnju sa svima u pogledu procjene, analize rizika, da koordinira u svim aktivnostima koje se provode u državama zapadnog Balkana – dodao je.

Također će mandat Frontexa je posredovanje u akciji graničnih raspoređivanja i aktivnostima osoblja u BiH, Srbiji, ali i da koordinira aktivnosti državnih agencija za provođenje zakona, sigurnosnih agencija u drugim državama i njihovim aktivnostima.

Na pitanje koliko je BiH i općenito zapadni Balkan zaštićen od terorističkih prijetnji, Leggeri je ocijenio da je razina prijetnje u EU na visoko razini i to često naglašavaju.

- Moramo uzeti u obzir da postoje strani borci koji pokušavaju da se domognu teritorija u Siriji, ali i drugih ratišta, te da upravo ti strani borci mogu biti i građani država članica EU i njima je cilj da nakon povratka sa stranog ratišta, BiH ili druge države zapadnog Balkana koriste kao tranzitne destinacije. Dragocjeno je iskustvo koje imaju sigurnosne agencije u BiH, stoga će BiH biti koristan partner za suradnju u ovoj oblasti, a korist će biti obostrana – istaknuo je.

Iako je fokus agencije usmjeren na upravljanje granicama, ali je prioritet razvijanje mehanizama i dizajniranje planova usmjerenih na borbu protiv svih negativnih pojava.

Napomenuo je da također Frontex ima izuzetno dobru suradnju s Europolom, jer je cilj isti i u zajedničkom je interesu dobra suradnja.

- Frontex će biti prisutniji u BiH i pružit će podršku državi na njenom putu ka članstvu u EU – zaključio je izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri u intervjuu za Fenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?