tuzlak za večernji list

Franjo Krešić govori što mu je lady Di kazala nedugo prije pogibije

01.09.2020.
u 17:13

Kad su pozvonili na vrata moga stana, stajala je oslonjena uz njih. Bila je tako jednostavna. Izgledala je kao da se poznajemo stotinu godina - priča za Večernji list Franjo Krešić iz Tuzle prisjećajući se susreta s princezom Dianom prije pune 23 godine u svome obiteljskom domu. Susret omiljene britanske princeze i obitelji Krešić dogodio se nedugo prije njezine pogibije u stravičnoj nesreći u pariškom tunelu toga kobnog 31. kolovoza 1997.

Sjeta i ponos

Dok govori o dolasku Lady Di koji će njegova obitelj zasigurno pamtiti cijeloga života, u glasu ovoga 67-godišnjeg Tuzlaka, inače ratnog vojnog invalida, miješaju se i sjeta i ponos. S Franjom Krešićem razgovarali smo upravo uz godišnjicu njezine smrti na koju su ga, kaže, podsjetile i vijesti na radiju.

- Ni danas sa sigurnošću ne znam kako je princeza Diana došla upravo u naš stan. Tek nekoliko dana prije obavijestili su da princeza dolazi u BiH i da će nas posjetiti tako visoka gošća, da smo odabrani za susret s njom - priča nam Krešić koji je u ratu 1992. uslijed eksplozije neprijateljske mine ostao bez obje noge. Prisjetio se i kako mu je princeza pri prvom susretu i ulasku u njegov dom rekla: - Franjo, ako mi se sad ne nasmiješ, mislit ću da ti se ne sviđam!

Odmah nakon te rečenice, kaže nam Franjo, osmijeh mu se navukao na lice, a grč i strah zbog posjeta visoke gošće nestali. Sve je išlo nekako lakše jer oko princeze nije bilo “svite” tjelohranitelja, policije. Tek ona i prevoditelj. Inače, kada su doznali da će ih posjetiti članica kraljevske obitelji, Franjo i njegova obitelj prvo su bili iznenađeni, zbunjeni, u strahu kako će sve to izgledati, što joj ponuditi. Ni u snu takav susret, kaže, nisu mogli očekivati. U glavi su mu bile tisuće pitanja, poput onih - kako se ponašati, kako dočekati takvu osobu, a da je ničim ne uvrijedimo... O dolasku princeze Diane u stan Krešića u Tuzli, njezinoj sigurnosti, razgovarao je, kaže, s ljudima iz britanskoga Veleposlanstva.

- Sad vidim koliko je moj strah bio bespotreban. Jer pred nas je došla jedna veoma topla ljudska duša, blaga, nasmijana. I ponavljam, tako jednostavna. Pripremili smo se i da počastimo princezu, ali nije htjela ništa. Kako se bavila humanitarnim radom i brinula se o stradalima od mina, zanimala se za moje stanje, obitelj, dugo smo razgovarali... - prisjeća se Franjo za Večernji list. Tada su u stanu uz njega bili i njegova supruga Anđelija, kćeri Danijela i Dijana, tada djevojčice od 15 i 13 godina, te rodica Aleksandra koja je došla iz Njemačke i tu se zatekla. Franjo dodaje i kako su s Lady Di poslije išli i na večeru u hotel u kojem je odsjela. A fotografije s princezom i danas brižljivo čuva u obiteljskom albumu.

Zagrljaj kao obiteljski

Dolazak princeze Diane u BiH dogodio se, inače, samo tri tjedna prije nego će miljenica milijuna ljudi diljem svijeta i svojevrsna zaštitnica gladnih i siromašnih zauvijek zaklopiti oči. Osim obitelji Franje Krešića, tada je posjetila i sestre Mirsadu i Fahriju Đulić iz Gračanice koje su, baš kao i Franjo, stradale od mina. Sestre su istoga dana ostale bez desne noge. Mirsada se prisjeća kako je Lady Di bila srdačna, jednostavna. Obje ih je, kaže, zagrlila i razgovarala s njima kao da su i same njezina obitelj. Fahrija je, nažalost, umrla prije pet godina. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?