Domaljevac

Frama 20 godina širi pozitivan glas

19.07.2017.
u 08:00

Župa Domaljevac nastala je 1860. odvajanjem od župe Tolisa i dijelom od župe Tišina, od kada ima matične knjige. Domaljevac je najprije tretiran kao kapelanija, a 1864. i formalno je deklariran kao župa. Sve do gradnje župne crkve 1894. za bogoslužje je služila skromna drvena kapela sv. Ane, podignuta 1869. Budući da je crkva tijekom vremena dotrajala te nije mogla odgovarati pastoralnim potrebama, bilo je nužno graditi novu. Gradnja je iznova počela u jesen 1979. i potrajala je više godina. Na mjestu prvotne župne kuće izgrađena je nova 1880., koja je bila u upotrebi gotovo pola stoljeća. Sadašnja župna kuća podignuta je 1927., a u dva maha je nadograđivana - 1972. i 1987. godine. Posljednjih godina kuća je djelomično renovirana. Dva desetljeća Franjevačka mladež Domaljevca samozatajno, strpljivo i s puno ljubavi djeluje u svojoj župi.

Brojne su im aktivnosti, uz pastoralne, ne izostaju ni one humanitarnoga tipa, ali osobito one koje u njima odgajaju kulturne vrednote. Pokazali su nekoliko puta svojim župljanima glumačko umijeće predstavama te bi mogli stati uz rame s profesionalcima. Njihov dugogodišnji rad uobličio je u monografiju pod imenom “U bolji svijet sa svetim Franjom” fra Bono Kovačević, duhovni asistent Frame Domaljevac.

- Nije točno da se na tom posavskom podneblju ne može živjeti i da nema budućnosti. Vi koji nam dolazite iz Frankfurta i drugih gradova zapada u rodni kraj, naravno da ste dobrodošli, ali ipak neki šire pesimizam među onima koji ovdje svakodnevno borave riječima kako je ovdje nemoguće živjeti. Molim vas, to ne činite. Treba poštovati svačiji izbor i pravo živjeti gdje želi, ali ne zaboravite da iz svojih stanova vidite samo drugi neboder i koje drvo, dok je pred nama u Posavini naša nepregledna ravnica, cijelo plavetnilo neba i prelijepa rijeka. Upravo na tom prostoru, uz dovoljno hrabrosti, koje nikada ovdje nije nedostajalo, uz mladenački entuzijazam i ovako prekrasno podneblje, može se lijepo živjeti - kazao je tijekom nadahnute propovijedi fra Bono Kovačević, vikar u župi sv. Ane u Domaljevcu. Župa je u svečanom ruhu sve do središnjeg blagdana sv. Ane, koji se u općini Domaljevac - Šamac obilježava kao Dan općine. Upravo zato je fra Bono pozvao sve vjernike na sudjelovanje u priređenim višednevnim sadržajima i s radošću u zajedništvu proslaviti značajne dane župe i općine. Pod krovom župne crkve sv. Ane u Domaljevcu organizirat će se predstavljanje monografije u povodu značajnog jubileja, dva desetljeća djelovanja Franjevačke mladeži u Domaljevcu. - Upravo su ovi mladi ljudi oni koji tiho, samozatajno i uz molitvu daju pozitivan primjer ostanka i opstanka na ovim posavskim prostorima - poručio je fra Bono Kovačević. Bit će to prilika i za scenski prikaz “Gospodin i gospođa Pilat” u izvedbi dramske sekcije “Malim koracima do velikih djela” Frame. Organizira se izložba fotografija framašice Ljubice Koturić. Za vrijeme duhovnog programa nastupit će župni zbor župe i bend VIS “Fenix” Frame Domaljevac...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije