Fotografija Širokog Brijega iz 1941. pronađena u Njemačkoj

12.03.2024.
u 13:33

Posljednjih mjeseci u Širokom Brijegu vrlo je aktualna priča o rušenju dijela kultne Duhanske stanice, takozvane Dogane, te o njezinoj prilagodbi sadašnjem vremenu.

Kultna "Dogana"

Nakon dugogodišnjeg čekanja početka radova za njezinu prenamjenu, ovih dana građevinski strojevi ušli su u zapuštene prostore i porušili njezin jugozapadni dio kako bi se na tom dijelu stvorili preduvjeti za gradnju novih sadržaja. Prije svega, riječ o izgradnji Gradskog muzeja, Županijskog suda, a posebice Srednje strukovne škole sa sportskom dvoranom jer je prostor u koji su do sada išli učenici Gimnazije i Srednje strukovne škole postao nedostatan i opterećen te bez punog unutarnjeg sadržaja koji bi mogao odgovoriti zahtjevima modernog obrazovnog sustava.

Požar na zgradi širokobriješke gimnazije prije više od mjesec dana dirnuo je u srce posebice one koji su u nju ulazili, školovali se ili pak bili njezini djelatnici, a i potaknuo je na žurnu obnovu i izgradnju nove škole. Za očekivati je da će obnova gimnazijske zgrade ubrzo početi, ali je zanimljivo što sam prostor Duhanske stanice na kojem bi se trebala graditi Srednja strukovna škola te rasteretiti gimnazijska zgrada, ima svoju memoriju, svoju povijest još od 1912. godine, kada je sagrađena. Brojne su obitelji od sadnje i otkupa duhana, koji se vršio u šest baraka Dogane, preživljavale i na težak način stizale do kruha pa im se rušenje možda čini nepotrebnim. Ipak, vrijeme čini svoje i njezina prenamjena postala je neupitna. Stoga im teško pada kada su proteklih dana vidjeli kako se zidine kultne "Dogane" ruše i padaju na tlo, ostavljajući goli prostor bez traga i znamena prošlih zdanja. No, ne treba mnogo žaliti. Za nadati je se da će na tom prostoru, uz očuvanje sjeveroistočnog dijela, ostati biljeg prošlosti, a po kojem je Široki Brijeg ostao upamćen u svom postojanju i životnom bitku.

No, ovih dana, uistinu, uz brojne fotografije koje su napravljene i širokobriješka javnost ih je vidjela, jedna zanimljiva dolazi nam iz Njemačke. Mladi srednjoškolac hrvatskih i hercegovačkih korijena iz Širokog Brijega Antonio Škegro došao je do fotografije koja upravo prikazuje Široki Brijeg ili, bolje rečeno, baca pogled na Duhansku stanicu prije više od osamdeset godina. Fotografija je napravljena 1941. godine, a sam autor je najvjerojatnije bio njemački vojnik s početka Drugoga svjetskog rata. Fotografiju je u aukcijskoj kući Hermann Historica u Münchenu kupio mladi srednjoškolac Antonio Škegro i ustupio je vašem novinaru.

- Fotografiju sam nabavio kako bih imao zapise kraja iz kojeg potječu moji roditelji, posebice iz vremena Drugoga svjetskog rata, a i poraća, Domovinskog rata, što studiranjem povijesti želim nastaviti istraživati. To me uistinu zanima - kazao je sedamnaestogodišnji srednjoškolac.

Istraživanje povijesti

Zanimljiva priča mladića koji se rodio u Njemačkoj i koji sakuplja znakovlja, bilješke i izvore toga vremena te ih želi prikupiti kako bi jednoga dana imao pohranjenu zbirku na korist svih onih kojima je zanimljiva povijest toga kraja i vremena, kada je zapisa bilo koje vrste bilo jako malo.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?