Čapljina

FOTO: Vidjelica Vicka i brojni vjernici na oproštaju od fra Martina Planinića

fra martin ispraćaj
Framost.com
06.04.2021.
u 22:24

Vjernici iz Čapljine i cijele Hercegovine oprostili su se od fra Martina Planinića.

Njegovo tijelo bilo je izloženo u župi Svetog Ante Padovanskog u Tepčićima. Među vjernicima koji su se došli oprostiti od njega bila je i međugorska vidjelica Vicka Ivanković - Mijatović.

U svojoj propovijedi fra Mile Vlašić je istaknuo kako je fra Martin upravo na Uskrsno jutro pošao ususret Gospodinu, Isusu Kristu s kojim je cijeli život hodio.

Podsjetio je na rimskog pjesnika Horacija koji je pred svoju smrt kazao: Ne umire sve! Aludirao je na djela koja ostaju iza njega. - A naš fra Martin puno je toga ostavio i puno toga napisanog ostaje. A ono nevidljivo, ono duhovno što nam ostavlja još je veće. Hvala fra Martinu za svu njegovu žrtvu. Neka s Uskrslim nastavi prema vječnosti - kazao je između ostalog fra Mile.

Posebno je emotivan bio oproštajni govor župljana župe Tepčići. - Tvoja korizma je davno počela. Odricanjem od najranijih dana tvoga života kad si ostao i odrastao bez svog oca... Odlučio si se odreći svoga svjetovnog života i posvetiti se Bogu i čovjeku. Ono što te uistinu krasilo fra Martine je ta tvoja odlučnost. Ti si odlučio i u svojoj odluci ostao do samog kraja. Bilo je fra Martine na tom putu puno muke. Dosta gorkih čaša žuči. Dosta trnovih vijenaca... Bilo je svega! Našla se tu pokoja Veronika da obriše lice... ali ono što je fasciniralo je tvoja reakcija. Dok bi mi ljudi odmah uzvratili udarac, digli svoj glas i svoje reakcije branili ... od tebe je bio samo mirni komentar: Ma pusti to! Još jedna osobina je bila kod tebe je bila vrijedna divljenja. Apsolutni izostanak straha! Ti se nisi bojao ni buke, ni mraka, ni čovjeka, ni lopova, ni kazne, ni budućnosti, ni partije, ni bolesti. Kažu da čovjek što ima veću vjeru ima manji strah. Po ovome vidimo da si ti sve svoje strahove predao Bogu u koga si istinski vjerovao. Da tvoje pouzdanje nije bio čovjek nego Bog koji ti je pomogao na tom plemenitom putu kojem si hodio - istaknuli su župljani.

Na kraju, izrekli su mu jedno veliko hvala. - Hvala ti za sve ove godine služenja. Hvala ti za svu žrtvu koju si za nas podnio. Hvala ti za sve savjete i ohrabrenja. Hvala ti za sve molitve koje si za nas molio. Na Uskrs te Bog pozvao k sebi... ne smijemo biti sebični i plakati, nego se moramo zbog tebe radovati. Odmori svoje umorne noge, zaliječi svoju ranjenu dušu i uživaj u Božjoj blizini jer mi smo sigurno da ti Anđeli Nebeski već rane previjaju. Ta kome će, ako tebi neće. Mi ćemo se moliti Bogu za tebe, a ti se pomoli za nas jer još si ti naš, a mi smo tvoji... Do susreta u Vječnosti, počivaj u miru dragi naš fra Martine i čekaj nas! Pokoj vječni daruj mu Gospodine - poručili su mu župljani.

Nakon svete mise, tijelo je prevezeno u Krehin Gradac gdje je prema vlastitoj želji fra Martin pokopan uz svoje roditelje.

Foto: Framost.com

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije