ČETVRTI DAN SUKOBA

FOTO/ VIDEO: Reporteri Večernjeg na ukrajinsko-slovačkoj granici: 'Dolaze stotine izbjeglica, obitelj ih čeka s druge strane'

27.02.2022.
u 14:14

Reporteri Večernjeg lista Marin Penavić i Boris Ščitar nalaze se na ukrajinsko-slovačkoj granici u mjestu Višne Nemecke gdje pristižu izbjeglice iz Ukrajine. Tisuće ukrajinskih izbjeglica nalaze se ondje, a pored granice su pultovi s hranom, vodom i higijenskim potrepštinama. 

Video možete pogledati OVDJE


Na granici je gužva, svakoga sata stotine prelaze granicu, a s druge strane ih čekaju njihovi prijatelji i rodbina. Vojska ne propušta ljude u smjeru Ukrajine i zaustavljaju ih.  Na štandovima Slovaci izbjeglicama nude kobasice, čaj i kavu.  Tu je i nekoliko punktova za popis gdje upisuju izbjeglice koje stižu. S druge strane ceste u Slovačkoj su stotine automobila koji čekaju rodbinu.  Pričali smo s nekima od njih, neki čekaju rodbinu još od sinoć u osam. Roman nam je rekao da čeka svoju ženu i djecu i da nije siguran koliko će još čekati. Sada je toplo, no sinoć je temperatura pala na oko ništice. 

Volonteri su na punktovima već četiri dana i teško je procijeniti koliko je ljudi do sada ušlo u zemlju.  Slična je situacija i na drugim graničnim prijelazima s Ukrajinom, no kod Mađarske gdje smo bili jučer nije bilo ovako organizirano. Gužva je sigurno još veća nešto sjevernije na poljsko-ukrajinskoj granici u blizini ukrajinskog grada Lavova. Pritisak bi se mogao još povećati ukoliko dođe do pojačanja ratnih sukoba u Kijevu i okolici.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije