Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

FOTO: Obilježene 23 godine od smrti Mate Bobana! Želio je da svi u BiH budu jednakopravni

07. srpnja 2020. u 23:41 2 komentara 825 prikaza

Svetom misom koju je predvodio fra Vinko Mikulić Bajević i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 23. obljetnica smrti magistra Mate Bobana, utemeljitelja i predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne i prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne, te nekdašnjeg predsjednika HDZ-a BiH.

U prigodnoj propovijedi fra Vinko je govorio o veličini magistra Bobana i hrvatskih branitelja koji su u ono vrijeme zaustavili višestruko nadmoćnije i opasnije agresore.

Uz vjernički puk u crkvi, mnogi su zbog mjera u vremenu koronavirusa ispred crkve Svetog Stjepana Prvomučenika u Gorici slušali svetu misu zadušnicu.

Nakon svete mise, izaslanstvo HNS-a, domaćini načelnik Ljubo Grizelj i predsjednik Općinskog vijeća Draženko Vranješ, predsjednik udruge Herceg Bosne Vladimir Šoljić, premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predstavnici braniteljskih udruga i mnogi drugi položili su vijence i zapalili svijeće na grob predsjednika.

- Hrvati su na vrijeme shvatili o čemu se radi ovdje 90-ih godina. Država je bila izložena unutarnjoj, velikosrpskoj agresiji i dok su neki kalkulirali Hrvati su pružili otpor. Znalo je se na početku da je vojska JNA bila jamac i oružana zaštita velikosrpskoj agresiji, a Hrvati su se prvi suprotstavili i jasno poručili što žele, založili su se za Bosnu i Hercegovinu. Moramo reći da naša borba, ne oružana naravno, nego politička, traje i danas. Ono što je Mate Boban onda želio, da BiH bude uređena kao država triju suverenih naroda, hrvatski narod i danas želi. Sa zakašnjenjem, ali računamo da će svi shvatiti da je jedino rješenje da BiH bude samoodrživa i da krene putem europskih integracija upravo koncept države s tri jednakopravna naroda - kazao je, među ostalim, premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić.

Misi je nazočila i obitelj pok. Mate, među njima i supruga Ljuba, te djeca, unučad i brojna druga rodbina i prijatelji.

1 / 25