Blagdanski tjedan

FOTO: Grude se sjetile Blage Zadre, Mate Bobana, branitelja, načelnika... "Djela heroja ostaju za naraštaje"

Dušni dan u Grudama
Herc.info
31.10.2023.
u 09:50

Grude se ovih dana prisjećaju svojih najmilijih, kao i nekih od svojih najvećih sinova, onih koji su udarili temelje slobodi hrvatskog naroda u BiH, ali i Hrvatskoj.

Grudsko izaslanstvo prvo je u ovom blagdanskom tjednu odlučilo pohoditi grobove i pomoliti se za svoje pokojne branitelje i pokojne dužnosnike među kojima su načelnici Viktor Marić i Mate Šimunović, general Blago Zadro, magistar Mate Boban, predsjednik Hrvatske zajednice, kasnije Republike Herceg Bosne.

Grudski načelnik Ljubo Grizelj predvodio je izaslanstvo u kojem je bila i predsjednica Općinskog vijeća Franka Leko, ministrica Danijela Perić, predstavnici braniteljskih udruga i drugi istaknuti članovi.

Molitvu na grobovima pokojnika predvodio je grudski župnik fra Stanko Pavlović. Njega smo zamolili za komentar o ovim velikim danima. - Nalazimo se u vremenu svetkovine Svih svetih, sjećanja na ove vjernike koji su herojski živjeli svoju vjeru i na ovaj način im još jednom, svima, odajemo počast. Naslanja se, dan kasnije, Dušni dan u kojem se sjećamo svih naših dragih pokojnih, onih koji su opet vezani za herojstvo svog života, nadahnjujući se Kristom Gospodinom - kazao je za Herc.info fra Stanko Pavlović. Prokomentirao je i Halloween kojeg Zapad žestoko promovira. - Pojava Halloweena je poticaj svima nama da još dosljednije i herojskije živimo našu vjeru i onda će i praznovjerja biti manje - ustvrdio je grudski župnik.

Svijeće su zapaljene na grobovima načelnika Viktora Marića na groblju Gomilice i Mate Šimunovića na groblju Cere, predsjednika Općinskog vijeća Grude Bore Šimunovića i drugih koji su dali svoj doprinos u društvenom i političkom životu općine Grude.

Na Ledincu, izaslanstvo je zapalilo svijeće kod spomenika Blagi Zadri, te su se zajedno pomolili, prisjetivši se herojstva Zadre i drugih velikana toga kraja.

Nakon toga, nazočni su se vratili u središte Grude, kod Spomenika braniteljima, gdje je održana prigodna komemoracija i sjećanje na sve pale hrvatske heroje općine Grude, u svim ratovima.

Dan je završio u Gorici, na grobu predsjednika Mate Bobana, a molitvu je predvodio fra Vinko Mikulić Bajević.

Grudski načelnik Ljubo Grizelj za Herc.info prisjetio se svojih prethodnika, grudskih velikana, branitelja... - Dužni smo se mi živi sjećati onih koji su bili prije nas i koji su nam sve ovo skupa predali i ostavili u nasljedstvo, u baštinu. Danas je prigoda da se sjetimo onih koji su u političkom životu obilježili našu noviju povijest. Već više od 30 godina je otkad je izborena sloboda. U tom vremenu smo se opredijelili za tržišno gospodarstvo, za društveni i politički sustav koji počiva na demokraciji i višestranačju. I upravo ovi ljudi, i pokojni Mate Boban i pokojna dvojica načelnika, i brojni naši branitelji su dali i svoje živote za ovo što mi danas baštinimo. Dužni smo to poštivati, dužni smo to prenijeti i na nove naraštaje jer to je jedini ispravni temelj na kojem se može graditi kvalitetna budućnost - poručio je grudski načelnik Grizelj.

Foto: Herc.info
Foto: Herc.info
Foto: Herc.info
Foto: Herc.info
Foto: Herc.info
Foto: Herc.info
Foto: Herc.info
Foto: Herc.info
Foto: Herc.info

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije