Konji na visoravni Kruzi podno Cincara

Finci i Kinezi nam govore: ‘Niste ni svjesni što imate’

22.08.2017.
u 08:00

Koncem prošlog tjedna odlučili smo potražiti livanjske divlje konje, vidjeti kako se snalaze za sušnog vremena, ima li podmlatka i posjećuju li ih ljudi. Pretke ovih prekrasnih životinja vlasnici su 70-tih godina prošlog stoljeća istjerali u planinu. Šibani jakim vjetrovima, kišom, snijegom, a ljeti suncem i sušom, ipak su opstali. Dokazali su da mogu preživjeti bez ljudi, a oni im postadoše najveći neprijatelji. Godinama su ih krali, preprodavali, ubijali…

Situacija se donekle popravila nakon što je Općinsko vijeće Livna koncem 2009. donijelo odluku o zaštiti četveronožnih ljepotana, a nekolicina entuzijasta na volonterskoj osnovi preuzela brigu o njima. Tada ih je bilo 167, kazao nam je tajnik Planinarsko-ekološkog društva “Borova Glava” Željko Krišto te dodao: “Prošlu godinu smo završili s 480, ždrijebljenje za ovu godinu još nije završeno, zadnje je u 11. mjesecu, tada ćemo izvršiti prebrojavanje. Prema našoj procjeni, trebalo bi biti negdje između 530-540 grla.” Toga dana je Krišto na Krušku visoravan odvezao u posjet konjima svog školskog kolegu Vladu Krešu sa suprugom i dvije kćeri.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije