Filmskim jezikom ispričan život "vječnog lutalice" iz sela Kolo

18.01.2024.
u 15:11

Večeras (četvrtak) s početkom u 23.15 na Prvom programu HTV-a bit će prikazan dokumentarno-igrani film "Tihi skitnica" širokobriješkog filmskog redatelja i dugogodišnjeg Večernjakova novinara Zdenka Jurilja. Bit će to televizijska premijera ovog dokumentarno-igranog filma o Virgiliju Nevjestiću (1934. – 2009.), velikom hrvatskom grafičaru i pjesniku, rođenom u Kolu kod Tomislavgrada.

Najveći grafičar

Ovog velikog umjetnika svjetskog glasa francuska likovna kritika proglasila je jednim od najvećih grafičara 20. stoljeća. Iza sebe je ostavio veliki umjetnički opus. I ne "samo" to već i tisuće stranica osobnog dnevnika koji je vodio više od pola stoljeća, sve do smrti. Njegov dnevnik autentičan je uvid u život velikog umjetnika. Kako nije imao djece, njegova obitelj je prebacila čitav njegov opus i dnevnik iz Francuske, gdje je najviše djelovao, u Hrvatsku. Tisuće stranica Virgilijeva dnevnika poslužile su scenaristu i redatelju kao autentična podloga za dokumentarno-igrani film, a naslov filma nastao je po tome što je Virgilije sam sebe zvao – skitnicom!

Direktor fotografije filma "Tihi skitnica" u produkciji Olimpa iz Zagreba i Kadra iz Širokog Brijega, je Antoni Ćorić, montažer je Tomislav Topić – Cima, producenti Mario Vukadin i Tomislav Bubalo, a glazbu je odabrao Ivica Vučko. U filmu glume Jozo Mikulić, Ivan Krajina i Ljubo Mikulić – Brajo.

Virgilije Nevjestić rodio se 1934. godine u duvanjskom selu Kolo, školovao se u Zagrebu, a zbog neslaganja s tadašnjim komunističkim strukturama napustio je hrvatsku metropolu i zaputio se u Pariz, gdje je prošao put od beskućnika do jedinog hrvatskog slikara koji je izlagao u slavnoj galeriji Beaubourg.

Kadrovi filma "Tihi skitnica" snimani su u Parizu, Sarajevu i Tomislavgradu. Redatelj filma ističe kako je filmskim jezikom nastojao ispričati život "vječnog lutalice" iz duvanjskog sela. Ovaj dokumentarno-igrani film filmska je šetnja od sela Kolo, preko Zagreba do Pariza, grada svjetlosti. Jurilj je nastojao napraviti filmski pregled velike ostavštine velikog umjetnika.

Nevjestić je za života napravio na stotine ulja, crteža, pastela, keramike i više od 10.000 grafičkih ploča. No, Virgilije je objavio i nekoliko zbirki poezije. Njegova djela izložena su u gotovo svim uglednim svjetskim muzejima, od Francuske, Japana, Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske do Amerike. Prijateljevao je s najvećim književnicima, poput Pabla Nerude, Ezre Pounda, Samuela Becketta, Andréa de Richauda, Dragutina Tadijanovića, Zlatka Tomičića, Zvonimira Baloga…

Razgovarali smo sa scenaristom i redateljem Juriljem, koji je izrastao u jednog od renomiranih redatelja dokumentarnog filma, ne samo u BiH (iskazao se kroz film "Stigme" među uspješne redatelje igranog filma). Kazao nam je da je čitava radnja dokumentarno-igranog filma "Tihi skitnica" rađena u prvom licu, bez sugovornika, naglasivši:

- Ovakva radnja u "ich formi" nastala je zahvaljujući pronađenom dnevniku koji je Virgilije uredno pisao više od 50 godina. On u svom dnevniku portretira sebe, iskazuje svoje misli i ideje, opisuje društvo u kojem je živio. Radnja filma počinje premještanjem njegovih i supruginih posmrtnih ostataka iz pariškog groblja Bagneux, a film završava pogrebom na zagrebačkom groblju Mirogoj po Virgilijevoj testamentarnoj poruci koju je ostavio svom nećaku Ivanu Nevjestiću i njegovoj obitelji.

Jurilj dalje navodi da se u filmu pojavljuje duh Virgilija Nevjestića po ugledu na Wendersove anđele iz kultnog filma "Nebo iznad Berlina" te dodaje:

- Virgilijev duh i lik lutaju prostranstvima u kojima je živio. U filmu su prikazani kadrovi koji su snimljeni kao Virgilijevo promatračko oko. Nastojao sam čitav njegov dnevnik prikazati dramaturški koherentno, filmskim jezikom, naravno, kako bismo na neki način oživjeli njegova djela, u postprodukciji koristili smo računalnu tehnologiju.

Veličanstveno djelo

Redatelj i scenarist Zdenko Jurilj ističe da je cilj ovog dokumentarno-igranog filma bio prikazati sociološku i psihološku dimenziju te veličanstveno djelo Virgilija Nevjestića, ali i ambijenta u kojem je živio i stvarao. Ovaj dokumentarno-igrani film velik je doprinos osvjetljavanju lika i djela jednog od najvećih umjetnika u BiH i Hrvatskoj, naravno i u Francuskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije