U Masnoj Luci 17. i 18. kolovoza bit će održan Summit planinskog filma

Filmska smotra o planinama u živopisnom ozračju "hercegovačkih Alpa"

storyeditor/2024-03-07/Planinarski_dom_Masna_Luka__1_.jpg
08.03.2024.
u 15:35

U prostoru Planinarskog doma Masna Luka Hrvatskog planinarskog društva Pločno u Parku prirode Blidinje, u organizaciji udruge "Kreativa", 17. i 18. kolovoza bit će održan Summit planinskog filma (na engleskom: Mountain Summit).

Očuvanje okoliša

Tako će Hercegovina dobiti još jednu značajnu i zanimljivu filmsku smotru. Festivali planinskog filma prikazuju ljepote planinskih područja kroz filmske priče. To može potaknuti svijest o važnosti očuvanja planinskog okoliša te potaknuti ljude na održivije ponašanje prema prirodi. Park prirode Blidinje, planine Vran i Čvrsnica to svakako zaslužuju. Organizatori Summita planinskog filma u Masnoj Luci su Tomislav Ćavar, Marko Mikulić – Mašija i Danijela Mikulić. Ova filmska smotra je međunarodnog karaktera, a svoje dokumentarne, igrane, eksperimentalne i animirane filmove o temi planine autori mogu poslati organizatorima u svim videoformatima. Web-stranica ovog summita je www.mfs.ba, a kontakt se može ostvariti na mountainfilmsummit@gmail.com. Tomislav Ćavar kaže:

- Mi smo mladi festival planinskog filma koji tek traži afirmaciju i želi postati tradicionalni festival u biseru prirode Blidinju. Želimo razviti svijest kod mladih o održivom životu i poštivanju prirode te otvoriti nove perspektive doživljaja prirodnih ljepota. Filmovi prikazani na festivalima planinskog filma često istražuju različite planinske aktivnosti, poput planinarenja, penjanja, skijanja itd. To može poslužiti kao edukativni alat za ljude koji su zainteresirani za ove aktivnosti ili žele doznati više o planinskom načinu života. Festivali planinskog filma nisu samo kulturni događaji već i prilika za podizanje svijesti o važnosti planinskih područja te poticanje ljubavi prema prirodi i aktivnom životu.

Ovaj filmski summit zamišljen je kao ležerno druženje autora, ljubitelja filma i prirode u živopisnom ambijentu "hercegovačkih Alpa". Planinarski dom Masna Luka raspolaže sa 60 ležaja, a ima i prostor za kampiranje. Osim toga, Park prirode Blidinje ima dovoljno velike smještajne kapacitete za sve ljubitelje filma i planine koji žele biti sudionici ovog jedinstvenog kulturnog događaja u jedinstvenom ambijentu. Bit će upriličene i zanimljive popratne aktivnosti. Čim se vijest pojavila na društvenim mrežama, odmah su na Instagram profil organizatora stigle prijave autora, među kojima i iz inozemstva. Na Summit planinskog filma u Masnoj Luci prijavila se i jedna planinarka iz Francuske, koja ima zanimljivih filmskih ostvarenja. Preko Instagrama kontaktirala je organizatore i izrazila želju doći na ovu smotru planinskog filma. Tomislav Ćavar, povjesničar umjetnosti iz Širokog Brijega, vrstan je poznavatelj filmske umjetnosti, a iskazao se i kao autor animiranog filma. Marko Mikulić – Mašija, novinar i snimatelj HTV-a, iskazao se i kao autor dokumentarnog filma. I Danijela Mikulić ima iskustva vezana uz film.

Tomislav Ćavar naglašava:

- Filmovi na festivalu mogu potjecati iz različitih dijelova svijeta, predstavljajući raznolike kulture i tradicije vezane uz planine. To pridonosi globalnom razumijevanju i širi horizonte gledatelja. Festivali pružaju platformu umjetnicima, redateljima i producentima da izraze svoju umjetnost i podijele svoje priče. Ovo može potaknuti razvoj filmske industrije i stvaranje novih perspektiva unutar žanra. Festivali planinskog filma često privlače ljude koji dijele slične interese. To može rezultirati stvaranjem zajednice ljubitelja planina, u kojoj ljudi mogu dijeliti iskustva, informacije i strast prema prirodi.

Inspiracija i motivacija

Tomislav Ćavar, Danijela Mikulić i Marko Mikulić – Mašija ističu činjenicu da ovakvi festivali potiču turizam, da mogu imati pozitivan utjecaj na ugostiteljski sektor, trgovinu i usluge na području festivala. Ćavar dodaje:

- Gledanje filmova o planinama može pružiti gledateljima inspiraciju i motivaciju za istraživanje prirode, suočavanje s izazovima i življenje aktivnog života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije