Dugovanja

Fiktivne tvrtke građane BiH još koštaju 300 milijuna maraka

12.12.2015.
u 07:00

Sam sustav PDV-a utjecao je na činjenicu da se smanji broj fiktivnih tvrtki, ali one nisu do kraja isčeznule pa je potrebna još odlučnija borba

Fiktivne tvrtke bile su nekad i te kako aktualne u BiH. Većinom je u organiziranje ovakvih tvrtki bilo upetljano više osoba zbog financijske koristi.

Organizirani kriminal

Ipak, zahvaljujući, između ostalih, Upravi za neizravno oporezivanje broj takvih tvrtki je u opadanju posljednjih godina. -Broj takozvanih fiktivnih tvrtki bio je puno veći, dok je u BiH postojao sustav poreza na promet. U tom sustavu porez je plaćao samo krajnji u lancu, pa se vrlo često znalo dogoditi da upravo ta posljednja tvrtka, koja treba platiti porez, ne postoji. U sustavu PDV-a, koji se u BiH primjenjuje od 1. 1. 2006., obvezu plaćanja PDV-a imaju svi u lancu. Sam sustav PDV-a utjecao je na činjenicu da se smanji broj fiktivnih tvrtki, iako iste nisu u potpunosti iščeznule, kaže za "Faktor" Ratko Kovačević iz UNO-a BiH. Od navedenog datuma, kada je dug prema državi iznosio više od milijardu maraka, danas je ostalo nešto više od 300 milijuna KM. Redovitim kontrolama provjerava se poslovanje poreznih obveznika kako bi se situacija normalizirala. Čim je netko državi dužan više od 10 tisuća KM, biva proslijeđen Odjelu za istragu. Dalje se provjerava je li propust slučajan ili namjeran. Ako se ustvrdi da je riječ o izbjegavanju plaćanja, izvješće se podnosi Tužiteljstvu BiH.

Zemljišta na fiktivne tvrtke

Podsjetimo, posljednja u nizu informacija o fiktivnim tvrtkama u BiH je ona o državljanima arapskih zemalja koji, navodno, osnivaju upravo takve tvrtke kako bi u ovoj zemlji kupili zemljište. Samo do početka 2015. u BiH su registrirana 232 poduzeća čiji su vlasnici Kuvajćani, a spomenute informacije su se pojavile nakon što je prije pola godine uhićeno nekoliko Kuvajćana koji su razgledali nekretnine koje su planirali kupiti, a sa sobom nisu imali dokumente. Pred Upravom za neizravno oporezivanje, ali i drugim institucijama je i u idućem razdoblju puno posla oko sprečavanja gospodarskog i svakog drugog kriminala vezanog uz posao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?