DESECI ISTRAGA

Fiktivne kompanije, kupovina glasova u BiH, uzimanje mita, podjela poticaja, Hypo krediti

Lijanović
Zoran Grizelj
11.09.2014.
u 09:09

U brojnim slučajevima vezanim uz Lijanoviće istrage su u tijeku. Do sada, međutim, nisu osuđeni ni za jedan pojedinačni slučaj. U akcijama su uhićeni i povezani s njihovim tvrtkama

Obitelj Lijanović posljednja dva desetljeća povezivala se s nizom afera. Od nastanka kompanije u Širokom Brijegu, te brojnih poslijeratnih političkih i gospodarskih projekata. O velikom broj njih godinama je dokumentaciju prikupljalo državno Tužiteljstvo. Lijanovići su na početku bili jedni od onih koji su konvertirali jugodinare pristigle iz Hrvatske u njemačke marke u vrijeme raspada Jugoslavije. Lijanovići su postali glavni opskrbljivači mesom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na čemu je praktično izrastala Mesna industrija. Takva kohabitacija s vlastima Hrvata u BiH i Hrvatskoj potrajala je sve do 1998. godine kada počinje odmak ove obitelji od HDZ-a i stvaranja vlastite Narodne stranke Radom za boljitak pod utjecajem međunarodnih diplomata.

Uslijedio je njihov prvi samostalni ulazak u vlast zajedno sa SDP-ovom koalicijom Alijanse za promjene.

Sudski proces

Slično su ponovili i nakon izbora 2010. godine ponovno sa SDP-om BiH. Na kraju mandata 2002. godine tadašnja Carinska uprava je prijavila da su uvozom mesa i neplaćanjem raznih pristojbi oštetili državu za 48 milijuna maraka, a 2014. godine državno Tužiteljstvo BiH vodi jednu od najopsežnijih istraga nakon Daytona. Nakon velikog sudskog procesa koji je počeo 2005. godine, oslobođeni su optužbi. U međuvremenu se Lijanoviće vezivalo za desetke afera. U pojedinima su čak optuženi, osuđeni, ili su pod istragama članovi njihove stranke. Posljednji slučaj uzimanja mita još uvijek je predmet istraga. Otvoreno se govorilo kako se u slučaju podjele poticaja iz Federalnog ministarstva poljoprivrede uzimao veći iznos, a da su na račun kompanije i stranke Boljitka uplaćivali veći dio iznosa poticaja. A sve to bilo je opet povezano i s podmićivanjem birača na izborima, tvrdili su iz institucija koje su vodile ove slučajeve. U dva slučaja su članovi ove stranke i službeno prijavljeni za kupovinu, odnosno neisplaćivanje mita od birača koji su prevareni. Čak su i fotoreporteri u dva navrata zabilježili i objavili u medijima kako su u mesnici u Mostaru, odnosno trgovini u Širokom Brijegu, prodavači dijelili meso, odnosno majice za one koji su na izborima svoj glas dali Boljitku. Trojica bivših dužnosnika i aktivista Lijanovićeve stranke osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora zbog podmetanja bombe u Zenici pod automobil dvojice zastupnika HDZ-a BiH.

Po podacima koji su dostupni od Uprave za neizravno oporezivanje, poduzeća za koja se isključivo vezuje obitelj Lijanović su bila dužna za PDV, carine i poreze više od 16,8 milijuna maraka.

Propale kompanije

Radi se o kompanijama Mesna industrija Lijanović, te desecima kompanija koje su samo mijenjale nazive, a obveze ostajale na propalim subjektima. To su Farmko, Mi-Mo, Farmer, Duvanjsko Polje, ZD.I. Produkt, Megacom, Alpen mit... Posebno je predmet raznih istraga i javnosti dugo vremena bilo uzimanje kredita od Hypo banke koja im je dodijelila više od 60 milijuna, a vrlo malo od toga su mogli naplatiti stavljajući hipoteke nad nekretninama. Oko toga istragu je vodio posebni tim CSI policije iz Austrije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?