Otvaranje džamije

Ferhadiju će osiguravati više od 1000 policajaca

05.05.2016.
u 07:00

Na osiguranju svečanog otvaranja banjolučke džamije Ferhadije 7. svibnja bit će angažirano više od 1000 policajaca Republike Srpske, potvrđeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RS-a.

Mjere osiguranja

“Namjera nam je da to bude jako dobro osigurano, maksimalno sigurno i nadam se da će sve tako i proći”, izjavio je ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač ističući kako svakodnevno surađuju s Organizacijskim odborom tog skupa i muftijom Osmanom Kozlićem kako bi sve proteklo u najboljem redu. Središte Banje Luke će 7. svibnja u vrijeme otvaranja biti zatvoreno za promet, a svi koji ulaze u taj prostor bit će kontrolirani.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske ranije je formiralo stožer čija je dužnost priprema plana osiguranja i poduzimanja neposrednih operativno-taktičkih mjera na osiguranju otvaranja Ferhat-pašine džamije. “Imajući u vidu specifičnost ovog događaja, odnosno očekivani dolazak velikog broja građana iz svih krajeva BiH i regije, te da bi događaju trebali nazočiti nositelji vlasti, ne samo RS-a i BiH već i šire, stožer MUP-a RS je u svoj rad uključio i predstavnike drugih policijskih agencija u BiH (Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Granična policija BiH, Agencija za istrage i zaštitu BiH, OSA BiH, MUP FBiH te županijski MUP-ovi)”, priopćeno je ranije iz policije RS-a . U krugu oko džamije Ferhadija bit će zatvorene ulice i neće se točiti alkohol. Također, iz MUP-a RS su istaknuli kako će biti spriječen ulazak svim osobama koje ranije nisu najavile svoj dolazak.

Procjene policije

Brojno osiguranje ne začuđuje s obzirom na nerede koji su izbili prilikom polaganja temeljnog kamena za obnovu ove džamije 2001. godine. Tada je prije održavanja ceremonije, kojoj je trebalo nazočiti i oko tisuću Bošnjaka, koji su autobusima doputovali iz FBiH, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, predstavnici IZ i ostali mnogobrojni gosti, oko tisuću demonstranata probilo kordon policije i ušlo na plato. U neredima je ozlijeđeno 14 civila, od kojih dvojica teže. Tada je skup osiguravalo 300 policajaca jer je procijenjeno da je taj broj dovoljan, što se pokazalo 
pogrešno i situacija je izmakla kontroli. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?