SKANDALOZNO

Federalno ministarstvo lažno tvrdi da je presuda Ustavnog suda provedena

helez
Foto: agencije
09.01.2014.
u 09:19

Večernjak je došao u posjed većeg broja potvrda koja izdaju općinske skupine za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze, a kojima se branitelji pojedinačno obavještavaju da su im revizijom osporena socijalna prava koja ostvaruju

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata i njegovi uredi na terenu izvode branitelje iz prava potvrdama na kojima se netočno tvrdi da je “revizija izvršena uz provedbu presude Ustavnog suda FBiH od 7.2.2013. godine”.

Večernjak je došao u posjed većeg broja potvrda koja izdaju općinske skupine za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze, a kojima se branitelji pojedinačno obavještavaju da su im revizijom osporena socijalna prava koja ostvaruju. Riječ je o famoznim FMB-2 obrascima kojima se braniteljima, temeljem sporne revizije, ukidaju prava. Međutim, nevjerojatno je da tijelo uprave na službenom dokumentu iznosi lažne podatke, kao što je onaj da je revizija izvršena uz provedbu odluke Ustavnog suda. Tim prije jer je Ustavni sud FBiH svojim rješenjem utvrdio da odluka nije provedena zbog čega bi posla trebalo biti i za pravosuđe. Presudom, koju je Ustavni sud FBiH donio na zahtjev Županijskog suda u Mostaru, je utvrđeno da dijelovi Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite glase: “Pisanim dokaznim sredstvom u smislu ovog zakona ne smatra se izjava stranke i drugih osoba bez obzira na to u kojem je obliku priopćena” i “i samo riješiti upravnu stvar bez pozivanja korisnika prava na bilo kojem temelju” i nisu u suglasnosti s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ocjena Ustavnog suda FBiH da se primjenom ovih zakonskih odredbi, isključenjem mogućnosti korisnika prava da se prethodno izjasni o navedenoj odluci Federalnog ministarstva koje se zasniva na novim činjenicama, povređuje načelo materijalne istine i načelo saslušanja stranke. Iako je bila obvezna postupiti po ovoj presudi, federalna vlast do danas nije izmijenila sporne zakonske odredbe. Zbog toga je prije dva mjeseca Ustavni sud FBiH donio i odluku kojom je konstatirao da presuda nije provedena. Ova odluka automatski je proslijeđena nadležnom tužiteljstvu koje bi trebalo procesuirati odgovorne. Kao što je to slučaj u svim uređenim demokratskim državama, neprovedba odluke Ustavnog suda i u BiH je kazneno djelo. Federalna vlast je očito počinitelj kaznenog djela, a sada su otišli i korak dalje, iznoseći u službenim dokumentima lažne tvrdnje. Dakle, Helezovo ministarstvo ne samo da ne provodi presudu Ustavnog suda Federacije BiH, već lažno tvrdi da ju je provelo. Time se, po tko zna koji put za vrijeme aktualne federalne vlasti, ignoriraju i omalovažavaju odluke najviše sudske institucije.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
ja1970
10:53 09.01.2014.

nemam sta reci sve je jasno ko dan samo citaj izmedu redova rade sta oce da njima bude dobro

Avatar Izdajnik
Izdajnik
10:59 09.01.2014.

Budimir je hrvat pa blokirao vladu a kad dodje bosnjak jao hrvatima a stara prica dobro znana..sigurno da ima dosta korisnika koji su paraziti i lazni sakrivaju se iza pravih invalida a tesko hrvatima jer pored ovih lopova svi ce popusiti vlast je slatka a nema zaista ljudi cista obraza a na novinarima je da pisu vicu otkrivaju pa valjda ce doci. Neki pravi hrvat ovo je sramota ko nas vodi..pisite vicite svaka cast na ovim clancima jer mediji su ti koji Mogu nesto..ako nisu u u sluzbi partija...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije