Preko Zakona o šumama žele razvlastiti županije

Federalni ministar poljoprivrede Dedić pokušava progurati tekst zakona koji je sam promijenio

07.06.2017.
u 09:00

Teške optužbe na račun ministara HDZ-a BiH u Vladi Federacije BiH uputio je ovih dana Šemsudin Dedić (SDA), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Dedić se bošnjačkim medijima požalio kako je sa sjednice Vlade FBiH morao povući Zakon o šumama zbog brojnih primjedbi ministara HDZ-a BiH na taj zakon koji bi, devet godina nakon proglašenja ranijeg zakona neustavnim, trebao urediti oblast gospodarenja šumama na razini FBiH, odnosno vratiti je u zakonske okvire, piše Večernji list BiH. Za predlagatelja zakona, kao i one koji su podnijeli primjedbe, sporni su imovinsko-pravni odnosni, odnosno gospodarenje šumama. Ministarstvo kojem je na čelu Dedić gospodarenje šumama pokušava sa županija i općina prenijeti na državu BiH, a prije toga bi šumama gospodarila FBiH. Obrazloženje mu je da su šume državni resurs te da je od političkog dogovora važnije mišljenje struke koja podržava prijedlog resornog ministarstva. Tako barem tvrdi ministar Dedić koji razvlašćivanje županija i općina vidi kao svoj doprinos sprečavanju podjele BiH. Ministri HDZ-a BiH u Vladi FBiH Dedića pak prozivaju za nepoštivanje Ustava BiH. “Medijskim izjavama o tome kako neće dopustiti davanje državne imovine županijama i općinama, ministar Dedić daje do znanja kako ne poštuje ustavno uređenje BiH jer ne priznaje postojanje teritorijalnih jedinica i njihovih ustava, a pogotovo ne priznaje dodijeljene im nadležnosti.
“Kroz predloženo rješenje u Zakonu o šumama ministar bi gospodario kompletnim resursom šuma i šumskog zemljišta, a sredstva od korištenja tog resursa bi raspoređivao vlastitim nahođenjem, prema pravilnicima koje on sam donese. Iako je prilikom izrade nacrta Zakona o šumama korišteno načelo usklađivanja zakona kroz razne sastanke, javne rasprave i različita povjerenstva. Takav djelomično usuglašeni tekst nacrta zakona prošao je Vladu FBiH i oba doma federalnoga Parlamenta. No, ministar Dedić sebi daje za pravo takav tekst odbaciti i izraditi prijedlog zakona koji je potpuno različit od prvobitnog teksta zakona”, naveli su u svom reagiranju ministri HDZ-a BiH u Vladi Federacije BiH. Što se samih županija tiče, većina ih je vlastitim zakonima uredila oblast gospodarenja šumama. Presudom iz siječnja prošle godine, Ustavni sud FBiH utvrdio je da je Zakon o šumama SBŽ-a u skladu s Ustavom FBiH te da je Sabor SBŽ-a, koji je Zakon donio u ožujku 2014. godine, popunio pravnu prazninu u toj oblasti te barem u okviru svojih nadležnosti pokušao popraviti stanje u oblasti šuma.
Predsjedateljica ovog doma Lidija Bradara više je puta ponovila i u praksi provodi politiku obveznog pribavljanja mišljenja županija u proceduri donošenja zakona iz podijeljene nadležnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije