Premijer Fadil Novalić:

Federacija se ne bi zaduživala kada bi smanjila “sivu ekonomiju”, ona iznosi 25,5 posto godišnjeg BDP-a

 Fadil Novalić
23.08.2017.
u 11:00

U intervjuu za sarajevski portal klix.ba, federalni premijer Fadil Novalić najavio je nove načine borbe protiv “sive ekonomije”. - Borba protiv sive ekonomije je jedan od mojih prioriteta od samog početka mandata. Kao gospodarstvenik, najbolje znam koje sve načine koriste poslodavci kako bi “uštedili” te što ih gura u sivu zonu. U BiH imamo najveću stopu sive ekonomije u regiji i ona iznosi 25,5 posto BDP-a. Drugim riječima, svake godine četvrtinu BDP-a gubimo zbog neobuhvaćenog dohodka, neobuhvaćene zaposlenosti i neobuhvaćenih plaćanja. Nama, dakle, ne trebaju nikakvi krediti ni zadužavanja: dovoljno je samo u proračunu pronaći novac koji svakodnevno nestaje u sivoj zoni - rekao je premijer Novalić.

- No, borba protiv “sive ekonomije” podrazumijeva ne samo strože kontrole, već, možda prije svega, olakšavanje poslovanja. Trenutačno se u proceduri nalaze, naprimjer, zakon o porezu na dohodak i zakon o doprinosima koji donose smanjenje procedura za plaćanje i poreza i doprinosa. Ponekad upravo birokracija, a ne loša volja, tjera poslodavce u sivu zonu. Dalje, Udruženje poslodavaca FBiH je kao glavne pokretače sive ekonomije identificiralo visoke parafiskalne namete. Vlada sustavno radi na njihovom smanjenju, i to kroz praktično sva zakonska rješenja. Primjera radi, danas svi poslovni subjekti plaćaju 0,05 posto od ukupnog godišnjeg prometa u ime članarine u turističkoj zajednici, čak i ako se turizmom ne bave ni indirektno. Tog, ni brojnih drugih nameta, u reformskim zakonima koji će se još ove godine naći u proceduri više neće biti - najavio je Novalić. Uskoro će Vlada Federacije razmatrati detaljni Akcijski plan za borbu protiv sive ekonomije kako bismo sistematizirali naš rad na tom polju.

Radi se o sveobuhvatnoj strategiji koju Novalić i njegovi suradnici pripremaju zajedno s predstavnicima poslodavaca, sindikata, akademske zajednice, ali i s kolegama iz RS-a i državnih institucija, jer suzbijanje sive ekonomije zahtjeva suradnju svih razina vlasti. Potvrdio je još jednom kako će novac od klirinškog duga biti usmjeren u cestogradnju i socijalna davanja. - Opredjeljenje Vlade Federacije BiH je poznato, a to je da se novac iz klirinškog duga usmjeri prema infrastrukturnim projektima, konkretno u brzu cestu Lašva - Travnik. Dakle, naš plan je taj novac, umjesto da ga potrošimo, investirati u projekte koji donose razvoj gospodarstva i nova radna mjesta - zaključio je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?