Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Federacija rekorder u regiji u konzumaciji duhanskih proizvoda kod školaraca

27. studenoga 2020. u 13:40 0 komentara 56 prikaza
pušenje

Među školskom djecom u Federaciji BiH došlo je do drastičnog porasta konzumacije duhanskih proizvoda. Stručnjaci tvrde kako je ova situacija prouzročena nedostatkom adekvatnih zakona i intervencija u oblasti kontrole duhana.

Rezultati globalnog istraživanja pušenja kod školske djece su alarmantni, a u FBiH je istraživanje proveo Zavod za javno zdravstvo.

Kao ilustracija ovih zabrinjavajućih trendova može poslužiti podatak da je broj trenutnih konzumenata duhanskih proizvoda u 2019. godini skočio na 24,4 posto u odnosu na 17,7 posto u 2013. godini. Umjesto smanjivanja, u istom razdoblju je porastao i postotak konzumenata cigareta među školskom djecom koji sada iznosi 13,8 posto.

Također, istraživanje je pokazalo visoku razinu izloženosti djece pasivnom pušenju - 55 posto djece redovito udišu duhanski dim na zatvorenim javnim mjestima.

Ovaj trend dodatno je pogoršan brzom ekspanzijom korištenja nargile među mladima, čiji postotak sada iznosi 16,1 posto. Navedeni pokazatelji svrstavaju Federaciju BiH na neslavno mjesto regionalnog rekordera u konzumaciji duhanskih proizvoda kod školske djece i to u odnosu na Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju.

Popularnost i povećana konzumacija nargila ne samo da dovodi do pojave kroničnih zdravstvenih tegoba, nego i doprinosi širenju zaraznih bolesti, što je otežavajući faktor u vrijeme pandemije Covid-19.

Ovo istraživanje je predstavila koordinatorica za kontrolu duhana FBIH Aida Ramič-Čatak u okviru regionalnog dijaloga koji je organiziralo Udruženje PROI (BiH) u partnerstvu s organizacijama Propulsion (Srbija) i Preporod (Crna Gora), piše Klix.ba. 

Dijalog je održan krajem studenoga povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, a govornici su bili stručnjaci iz različitih sektora iz tri države.

Sudionici su naglasili važnost sveobuhvatnih zakona i intervencija koje uključuju smanjenje dostupnosti duhanskih proizvoda kroz povećanje akciza, potpune zabrane izravnog i neizravnog reklamiranja duhanskih proizvoda, uključujući zabranu na mjestima prodaje na internetu, kao i zabranu pušenja na svim zatvorenim javnim mjestima.

Sudionici su posebno naglasili neophodnost proaktivnijeg djelovanja škola na planu borbe protiv pušenja među mladim.

"Škole trebaju preuzeti odlučniju odgovornost u nominiranju pušenja kao neprihvatljivog oblika ponašanja koji neizravno utječe na mnoge druge negativne pojave u društvu. U suradnji s nevladinim sektorom i stručnjacima u oblasti javnog zdravstva škole trebaju stalno raditi na provođenju preventivnih programa. Ministarstva nadležna za obrazovanje trebaju preuzeti aktivnu ulogu u kreiranju politika kojima se zagovara nulta stopa pušenja među djecom i mladima", izjavila je Naida Hota-Muminović, direktorica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Organizatori su naglasili kako će ovaj dijalog biti tek prvi u seriji događaja organiziranih u cilju jačanja napora da se kreiraju sveobuhvatne javne politike u oblasti kontrole duhana u BiH i regiji Balkana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.