Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Federacija krši pravilo EU jer ne zapošljava invalide u privatne i državne tvrtke

invaliditet
01.08.2017.
u 20:30

Ako menadžment neke privatne ili državne tvrtke na prostoru Federacije BiH na svakog 16. radnika ne zaposli najmanje jednu osobu s invaliditetom, ta ista tvrtka dužna je prema zakonu platiti poseban doprinos za zapošljavanje osobe s invaliditetom u iznosu od 25 posto prosječne neto plaće u Federaciji BiH. No, kako su pokazali službeni statistički podaci, na softverski program koji je stavljen u funkciju krajem 2015. godine i koji omogućava praćenje izvršavanja obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom, od oko 50.000 tvrtki u FBiH, 10.321 je obavila popunjavanje registracije preko internetske aplikacije.

Ta mjera donesena je još 2015. godine, i to ju je donijela federalna Vlada, ali se do sada nije, kako tvrde predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, na terenu primjenjivala, zbog čega je na adresu više od 3000 tvrtki stigla opomena pred tužbu.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom u javnim i privatnim tvrtkama jedna je od obveza koje je BiH, zajedno s dvama bh. entitetima i Distriktom Brčko, preuzela u sklopu pregovora o pridruživanju EU i ona će se morati ispoštovati tijekom 2017. godine. Istim zakonom definirano je da su pravni subjekti koji podliježu obvezi zapošljavanja osoba s invaliditetom prilikom isplate plaća dužni uplaćivati Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom poseban novčani iznos u visini od 0,5% iznosa isplaćene mjesečne bruto plaće svih zaposlenika, izuzev ako zapošljavaju osobe s invaliditetom u omjeru kojim je zakon to predvidio. No, zakon je donesen, ali ga tvrtke ignoriraju jer u njemu nisu, kako stoji u napomeni spomenutog Fonda, precizirani mehanizmi kontrole ili načini obvezivanja subjekata institucija iz navedenih zakonskih odredbi iste ispoštovati, kao ni mehanizmi sankcioniranja onih koji navedene odredbe ne poštuju. Posljedica nepostojanja zakonskih mehanizama kontrole i prinudne naplate sredstava je značajno umanjenje sredstava za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kojima raspolaže Fond. Ne postoji uopće precizna evidencija o pojedinačnim uplatama tvrtki iz privatnog i javnog sektora.

Poslodavci koji provedu tu zakonsku obvezu oslobođeni su plaćanja posebnog doprinosa za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Poslodavci koji se ne pridržavaju te zakonske odredbe dužni su pri isplati mjesečne plaće u Fond uplatiti poseban doprinos za zapošljavanje osoba s invaliditetom u iznosu od 25 posto prosječne neto plaće u Federaciji BiH za svaku takvu osobu koju su bili dužni zaposliti.

Subjekti koji zapošljavaju manje od 16 radnika, a nemaju ni jednu zaposlenu osobu s invaliditetom dužni su svakog mjeseca prilikom isplate plaća u Fond uplaćivati poseban doprinos u visini 0,5 posto od iznosa isplaćene mjesečne bruto plaće svih zaposlenih, dok su oni koji zapošljavaju barem jednu osobu s invaliditetom oslobođeni uplate tog doprinosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?