Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Federacija dobiva sedam gradova, što to zapravo znači za njih

Dobrodošlice se neće više željeti u općinama Visoko, Gračanica, Ljubuški, Gradačac, Čapljina, Srebrenik i Živinice.
03. ožujka 2019. u 16:38 0 komentara 402 prikaza

Federacija Bosne i Hercegovine će biti bogatija za novih sedam gradova, a siromašnija za sedam općina, vrlo je izvjesno. Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH podržao prijedloge da sedam općina dobije status grada, N1 donosi što to zapravo znači i je li novi admistrativni prefiks podrazumijeva "deblji kraj" ili "asa u rukavu?"

Ploče na ulazu u gradove odbrojavaju posljednje dane. Dobrodošlice se neće više željeti u općinama Ljubuški, Čapljina, Visoko, Gračanica, Gradačac, Srebrenik i Živinice.

Ova mjesto postaju, ako to potvrdi Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, značajnija administrativna jedinica - grad.

Općinska vijeća postaju gradska. Načelnici postaju gradonačelnici.

Čeka se na potvrdu Doma naroda FBiH, no Zastupnički dom već je usvojio inicijativu da sedam općina u FBiH postanu gradovi.

Suštinskih promjena neće biti, ali postoje uvjeti za stjecanje statusa grada, pojašnjava pravni ekspert, Nurko Pobrić.

"Da ta općina ima neko urbano sjedište, s najmanjim brojem stanovnika, određenu infrastrukturu... Međutim, ništa se u biti ne mijenja. Nema tada grad nikakvh većih ovlasti, nego što je imala općina. To je više simbolički, nego faktički", pojašnjava Pobrić.

Pečati, ploče, oznake, cijela administracija... Jer, simboli podrazumijevaju i obilježja. Mnogo posla čeka administraciju u budućim gradovima, da se uklone oznake bivše općine, a postave nove - oznake grada. No, sve nakon što Dom naroda Parlamenta FBiH potvrdi prijedlog Zastupničkog doma.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.