Rebalans proračuna do kraja godine

Federacija BiH se ponovno zadužuje

Novo zaduzenje FBiH vodi u bankrot
Foto: VL FOTO
22.06.2014.
u 10:21

Ukupan dug ekstremno porastao

Unatoč činjenici da je rebalans proračuna u većem bh. entitetu uvjetovan posljedicama katastrofalnih poplava u BiH, odnosno FBiH, ali i ranijim izostankom iduće tranše novca od stand by aranžmana s MMF-om, po svemu sudeći do kraja godine trebat će još jedan rebalans jer će stanje izazvano poplavama kako tvrde vladajući umanjiti priljev poreznih prihoda. U tom smislu treba podsjetiti da, prema usvojenom proračunu FBiH za 2014., bruto potrebe Vlade FBiH za zaduživanjem na unutrašnjem tržištu iznose 310 milijuna KM.

Dug javnih poduzeća

Vlada FBiH se u 2014. namjerava zadužiti izdanjem trezorskih zapisa u iznosu 260 milijuna KM i obveznica u iznosu 50 milijuna KM. Što se, pak, tiče ukupnog duga FBiH, bilježi se rast. Naime, ukupan dug u FBiH u mandatnom razdoblju platformaške Vlade od 2011. rastao je prije svega zbog povećanog zaduživanja krajnjih korisnika kao što su javna poduzeća. Naime, prošla proračunska godina završila je s deficitom prihoda u odnosu na rashode i on je iznosio oko 65,2 milijuna KM. Međutim, najveći je problem otplata dugova. Tako je u prošloj godini otplaćeno dugova više nego što su bila zaduženja. Unatoč tomu, skor negativnog zaduženja u prošloj godini iznosi 217,4 milijuna KM. No, ukupan dug u FBiH je rastao, ali zahvaljujući povećanom zaduživanju krajnjih korisnika kao što su javna poduzeća. Kada je u pitanju vanjski i unutarnji dug većeg bh. entiteta, važno je spomenuti da je taj dug na kraju 2010., koji uključuje dugovanja županija, općina, Vlade FBiH i javnih poduzeća, iznosio 4,6 milijardi KM, dok je na kraju 2013. bio 5,47 milijardi KM.

Koliko će morati platiti?

Drugim riječima, to znači da je dug krajnjih korisnika, odnosno općina, županija i javnih poduzeća iznosio na kraju 2010. 1,046 milijardi KM, dok je na kraju 2013. dostigao 2,018 milijardi KM. Međutim, taj dug se odnosi, uglavnom, na javna poduzeća, autoceste, ceste, elektroprivrede i one koji realiziraju infrastrukturne projekte. S druge strane, otplata tog duga ne tangira porezne prihode FBiH. Kada je u pitanju dug Vlade FBiH, u taj dug je uključen i dug naslijeđen od bivše Jugoslavije i na kraju 2010. iznosio je 1,2 milijarde KM, dok je na kraju prošle godine taj dug bio 989 milijuna KM. Ukupan vanjski dug Vlade FBiH na kraju 2013. iznosio je 2,6 milijardi KM. Unutarnji dug na kraju prošle godine iznosio je 795 milijuna KM. Iako unutarnji dug ima tendenciju pada, ali ne značajnu, i u ovoj godini se očekuje smanjenje od oko 60 milijuna KM, a značajan dio tog duga odnosi se na stari dug, a koji, između ostalog, obuhvaća staru deviznu štednju i ratna potraživanja.

Zakonska obveza je da se taj dug otplati 2016., a do sada je godišnje otplaćivano oko 100 milijuna KM, a u 2015. i 2016. taj iznos će biti značajno povećan pa će se morati uplaćivati i više od 150 milijuna maraka.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije