SPAS U IPA FONDOVIMA?

Federacija BiH nema novca za novi zatvor

obz-zatvor-txt.jpg
Foto: import
31.01.2014.
u 09:21

- Još uvijek se prva faza privodi kraju. Postavljaju se vodovodne instalacije i struja. Nakon toga ćemo vidjeti što dalje - rekao nam je Zelenika

Jedan od najvećih projekata na području Mostara je svakako izgradnja novog zatvora. Federalna Vlada, koja je u prvu fazu radova uložila nešto više od tri milijuna maraka, sada nema novca za nastavak projekta. Kako nam je rekao ravnatelj KPZ-a Mostar Romeo Zelenika, prva faza radova se privodi kraju, a kada i kako će radovi biti nastavljeni još uvijek je neizvjesno.

Radovi još traju

- Još uvijek se prva faza privodi kraju. Postavljaju se vodovodne instalacije i struja. Nakon toga ćemo vidjeti što dalje. Trenutačne informacije govore kako nema novca u proračunu za ovaj projekt, ali se mi nadamo kako izgradnja neće u potpunosti biti zaustavljena - rekao nam je jučer Zelenika. Zato se uprava mostarskog zatvora i resorno ministarstvo okreće prema Europskoj uniji, odnosno, sredstvima iz IPA fondova. Projekt za IPA fondove je već napisan i sada se čeka odgovor europskih institucija. - Imamo velika očekivanja od IPA fondova. Nadamo se kako će važnost izgradnje novog zatvora u Mostaru biti prepoznata, te kako će europski fondovi pomoći ovaj projekt. Ako sredstva iz IPA fondova budu odobrena, izgradnja zatvora će se nastaviti prema planu - rekli su nam u mostarskom zatvoru. A da je potreba za novim zatvorskim kapacitetima itekako potrebna, govori i podatak kako ni u jednom zatvoru u Federaciji nema slobodnih mjesta. I ne samo to. Redovi čekanja na odsluženje kazne su sve veći.

Kapaciteti popunjeni

- Naši kapaciteti su stalno popunjeni. Slična slika je i u ostalim zatvorima u državi. Sigurno je kako postoji velika potreba za novim zatvorskim kapacitetima i nadamo se kako ćemo ih imati u što skorijem roku - zaključio je ravnatelj Zelenika. Inače, procjena vrijednosti projekta novog mostarskog zatvora je nešto više od 30 milijuna maraka. Nalazit će se u južnom dijelu Mostara. Lokalno stanovništvo je imalo velike prigovore jer nisu željeli da im domovi budu u blizini zatvorskih zidina. S druge strane, sigurno je kako će rad zatvora donijeti ubrzan napredak ovome dijelu Mostara. Tu se u prvom redu misli na jačanje infrastuklture, ali i na ekonomsku dobit koju donosi jedan ovakav projekt. S obzirom na manjak novca, ne može se predvidjeti kada bi ovaj projekt mogao biti završen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?