povoljna godina

FBiH zaradila 9,4 milijarde KM, samo od trošarina 213,5 milijuna maraka

20.08.2020.
u 07:00

Prihodi od poreza u prošloj godini naplaćeni su u iznosu od gotovo 4,6 milijardi KM, što je više za 5 posto 3,6 
milijardi 2,9 
milijardi 4,6 
milijardi

Protekla godina bila je izuzetno povoljna za Federaciju kada je riječ o financijama, a dokumenti pokazuju konstantan rast prihoda. Isti su lani naplaćeni u iznosu od 9,4 milijarde maraka, što je za pet posto više u odnosu na 2018. godinu. Pritom, ono što je zanimljivo je činjenica kako je najveći rast zabilježen kod prihoda od obveznih doprinosa, naplaćenih u ukupnom iznosu od 3,6 milijardi maraka i većih za 7% ili za 235,2 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

Rasli su prihodi od poreza, pa su tako u prošloj godini naplaćeni u iznosu od gotovo 4,6 milijardi maraka, što je više za pet posto, odnosno 238,1 milijun maraka. S druge pak strane, protekla godina bilježi blagi pad od neporeznih prihoda koji su prikupljeni u iznosu od 1,143 milijarde maraka.

Omjer izravnih i neizravnih

Gledajući stavke od kojih Federacija ima najveću korist, vidljivo je kako su to i dalje porezni prihodi koji čine više od 48 posto svih sredstava, a nakon toga slijede obvezni doprinosi koji u javnoj prihodovnoj strani čine 40 posto te na kraju tu su neporezni prihodi koji čine ukupno 12 posto od ukupno prikupljenih sredstava.

Prema podacima iz dokumenta “Konsolidirani pregled ostvarenja javnih prihoda Federacije BiH” vidljivo je i kako većinu poreznog novca u blagajni Federacija može zahvaliti PDV-u. Tako je u strukturi poreznih prihoda omjer sudjelovanja između ukupnih neizravnih i ukupnih izravnih poreza u 2019. godini iznosio 80:20 u korist neizravnih poreza. Udio prihoda od neizravnih poreza koje Federacije BiH dobije u raspodjeli s jedinstvenog računa suglasan je sudjelovanju ovog entiteta u ukupnoj krajnjoj potrošnji, prema prijavama PDV-a za koji ne postoji pravo povrata.

U 2019. godini primjenjivani postotak raspodjele za Federaciju BiH iznosio je 64,26% primjenom kojeg joj je raspoređen ukupan iznos od 3,462 milijarde maraka.

Naplata trošarina

Od navedenog iznosa, sredstva namijenjena otplati vanjskog duga iznosila su 506,3 milijuna maraka, sa smanjenjem od 16% ili za 99,5 milijuna maraka u odnosu na 2018. godinu. Tako su, po odbitku vanjskog duga, ukupna raspoloživa sredstva od neizravnih poreza s jedinstvenog računa za daljnju raspodjelu korisnicima u FBiH iznosila 2,956 milijardi maraka i veća su za 10% ili za 272 milijuna maraka.

Raspodjela ovih prihoda korisnicima u FBiH izvršena je prema metodologiji propisanoj Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, a na osnovi koeficijenata utvrđenih godišnjim uputama o određivanju sudjelovanja županija, jedinica lokalne samouprave i nadležnih županijskih ustanova za ceste u prihodima od neizravnih poreza i načinu raspoređivanja tih prihoda. Osim prihoda od neizravnih poreza koje FBiH dobije u raspodjeli s jedinstvenog računa, odredbama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini propisani su plaćanje i korištenje namjenske cestarine u iznosu od 0,25 KM/l naftne prerađevine. Od navedenog iznosa, 0,20 KM/l namijenjeno je izgradnji autocesta, a iznos od 0,05 KM/l izgradnji i rekonstrukciji drugih cesta.

Prihodi naplaćeni po ovoj osnovi prikupljaju se na posebnom računu, koji vodi Uprava za neizravno oporezivanje. U 2019. godini na posebnom računu ukupno su prikupljena 402 milijuna maraka prihoda po osnovi namjenske cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta, što je za 13% ili za 47,2 milijuna KM više u odnosu na 2018. godinu.

Nakon izdvajanja iznosa na ime rezervi za izjednačavanja, ostatak od 361,9 milijuna KM raspoređen je među entitetima i Distrikta Brčko, čime je FBiH pripao iznos od 213,5 milijuna maraka.

U kontekstu neporeznih prihoda valja istaknuti kako se naplaćivalo i od kazni, pa su tako ukupni prihodi po osnovi novčanih kazni na teritoriju Federacije BiH u 2019. godini iznosili 51,2 milijuna maraka i veći su za 16% ili za 6,9 milijuna maraka u odnosu na 2018. godinu. Naplata ove kategorije prihoda vrši se u korist proračuna svih razina vlasti, u ovisnosti čijim propisima je uvedena.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?