ugrožava se sigurnost lanca

FBiH razvlašćuje državu i odnose s EU donoseći svoj zakon o hrani

28.10.2020.
u 07:00

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH Šemsudin Dedić rekao je kako je pandemija pogodila sve ekonomske sektore, a jedan od onih koji je pretrpio najveći udar, ali i pokazao svoju važnost u vrijeme krize je poljoprivreda. Pri tome je objasnio kako nije zaustavljen razvoj poljoprivredne i prehrambene proizvodnje te najavio donošenje novih mjera koje planira Vlada Federacije BiH, piše Večernji list BiH

No, izbjegao je govoriti o inicijativi za donošenje entitetskog zakona o hrani, što je u najmanju ruku prijeporno s obzirom na činjenicu da postoje jedinstveni državni propisi, odnosno zakon, čime se derogira uloga i značenje državnih institucija.

Sigurnost hrane

To, nažalost, nije jedina oblast u kojoj Federacija BiH pod utjecajem dijela bošnjačkih političara pokušava posve razvlastiti državu promovirajući tek parcijalne interese. Radi podsjećanja, Zakon o hrani BiH objavljen je u Službenome glasniku BiH prije gotovo 16 godina te je bio jedan od uvjeta koji je i Europska unija postavila u kreiranju odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Ovim zakonom, kako je objašnjeno, obuhvaćaju se sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane i hrane za životinje, što predstavlja cjelokupni prehrambeni lanac. Uredbom se utvrđuju zajednička načela i odgovornosti, sredstva za pružanje snažne znanstvene osnove, učinkoviti organizacijski aranžmani i postupci koji podržavaju donošenje odluka u pitanjima hrane i hrane za životinje. U mnogim zemljama, kakva je i BiH, učinkovit nadzor hrane oslabljen je zbog postojanja fragmentiranog zakonodavstva, nejasno određenih nadležnih tijela, višestrukih nadležnosti, nedostatka financijskih sredstava, uz slabosti u nadzoru, monitoringu i provedbi. Čak iako je to u teoriji navedeno, u objašnjenju donošenja Zakona o hrani BiH na službenoj stranici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, bošnjački dužnosnici, koji se često kunu u državu BiH, rade sve suprotno od toga. Uz to, BiH mora imati jedinstvene propise u cilju zaštite zdravlja potrošača, zaštite interesa proizvođača i stavljanja u ravnopravan položaj. Zbog toga je pokrenut proces izrade propisa o hrani usklađenih s EU legislativom i standardima Codex Alimentarius, a sve u cilju ispunjenja preuzetih obveza i napretka Bosne i Hercegovine na europskom putu.

Zbog toga je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Distrikta Brčko BiH, u razdoblju od 2006. godine do danas inicirala, pripremila i predložila više od 150 različitih propisa.

Zastoj s EU fondovima

Zbog sličnog izbjegavanja donošenja jedinstvenoga propisa strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH od vlasti Republike Srpske, Bosna i Hercegovina nije imala mogućnost pristupiti sredstvima Europske unije iz IPA fondova.

Na identičan način kao i s propisima s hranom, bošnjački političari počesto pokušavaju otimati nadležnosti županija u oblastima sigurnosti, obrazovanja, kulture i sporta. Ili, pak, u izbornome zakonodavstvu pokušavali su donijeti entitetske izborne propise kojima bi se definirala ta pitanja iako su u nadležnosti države. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?