Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

FBiH otplatila 7,1 milijun dolara duga za prirodni plin, RS nijedan dolar

06. kolovoza 2017. u 14:11 0 komentara 130 prikaza

Prema raspodjeli ratnog duga za prirodni plin koji je Bosni i Hercegovini isporučila Ruska Federacija, Federaciji BiH (FBiH) je pripalo 53,8 milijuna američkih dolara, a Republici Srpskoj 50,9 milijuna. Zaključno s današnjim danom, potrošači u FBiH su otplatili 7,1 milijun dolara - kazali su Feni iz BH-Gasa.

Oni napominju da se ukupan ratni dug BiH od 104,8 milijuna dolara otplaćuje na način da potrošači u FBiH na svakih potrošenih 1.000 kubika plina plaćaju pristojbu od pet američkih dolara, za razliku od potrošača u RS-u koji po ovom osnovu nisu uplatili nijedan dolar, iako je između entiteta potpisan sporazum o djelimičnoj otplati ratnog duga.

Osim toga, ističu da je pitanje ratnog duga posebno opterećeno činjenicom da je Vijeće ministara BiH postiglo sporazum s Ruskom Federacijom o isplati u novcu klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, a koji je u svim prethodnim godinama bio vezan za prebijanje s ratnim dugom za plin. 

- Sasvim je osnovana pretpostavka da će "Gazprom Export" po isplati svojih obveza, u smislu otplate klirinškog duga, zatražiti i isplatu ratnog duga za plin koji se u komercijalnom smislu kao obveza vodi na "Energoinvestu", iako je riječ o potrošnji plina u oba bh. entiteta, dakle obvezi države BiH - naglašavaju iz BH-Gasa.

Kao potvrda navedenom, dodaju, govore i zaključci sa sastanka krajem ožujka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ruske Federacije i veleposlanika BiH u Rusiji, na kojem je naznačeno jasno očekivanje ruske strane o izmirenju ratnog duga za plin. 

- Osim činjenice da je klirinški dug riješen mimo rješavanja pitanja ratnog duga za plin, kao i da Sporazum o mehanizmu djelomične otplate ratnog duga kroz plaćanje pet američkih dolara ističe krajem naredne godine, nitko u ovom trenutku ne može potvrditi kako će navedeno utjecati na proces nabavke prirodnog plina za BiH - rečeno je iz ovog gospodarskog društva za proizvodnju i prijevoz plina. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.