Sezona požara

FBiH ni ove godine nije nabavila kanadere ili zračne traktore

požar europa kanader
REUTERS
15.07.2022.
u 19:40

Tijekom ove godine nije realno očekivati da se uspostavi zračna jedinica i nabave letjelice za gašenje požara

Vlada FBiH usvojila je elaborat o nabavi letjelica za gašenje požara i spašavanje u travnju. Predviđeno je da prva aktivnost koju treba ugovoriti bude najam letjelica i posade za 2022. ili neko drugo "ad hoc" rješenje.

Tijekom ove godine nije realno očekivati da se uspostavi zračna jedinica i nabave letjelice za gašenje požara. Radna skupina, koju je formirala Vlada FBiH, izradila je elaborat u kojemu su definirani problemi koji se trebaju riješiti i ciljevi koji se žele postići kada je u pitanju problematika gašenja požara otvorenog prostora.

- Trenutačno nismo ništa nabavili. Elaborat je predvidio da se prvo uspostavi jedinica, izabere direktor koji će uspostaviti jedinicu, ljude i organizaciju jedinice pa tek onda da se nabave zrakoplovi. Određeno je bodovanje gdje će zrakoplovi biti u hangarima - kazao je za klix.ba član radne skupine i pilota helikoptera iz Helikopterske jedinice Specijalne policije FUP-a Borislav Balaban.

Među potencijalnim lokacijama skladištenja zrakoplova za gašenje požara Grad Mostar dobio je najviše bodova jer je najbliži mjestima požara. Ranije je konstatirano kako bi sjedište zračne jedinice trebalo biti u Zračnoj luci Mostar, gdje bi bili locirani protupožarni zrakoplovi, a da helikoptere treba stacionirati u Sarajevu.

- Dalje se nastavilo s obzirom na to da se na zrakoplove čeka godinu i pol do dvije. I prije su bili veliki rokovi, ali sada su još veći. Bilo je i pitanje iznajmljivanja letjelica, pa je formirana radna skupina koja je trebala dalje se baviti iznajmljivanjem i formiranjem te jedinice - istaknuo je. Sjeverna Makedonija nabavila je zračne traktore pa je tek onda počela obučavati osoblje, što je rezultiralo dugim nekorištenjem tih letjelica.

- Najskuplji zrakoplov je onaj koji ne leti. Da se ne bismo "upecali" u takvo što pod pritiskom javnosti, išlo se na temeljno rješenje kako bi sve krenulo kako treba ispočetka - istaknuo je Balaban. Razdoblje potrebno da se nabave zračni traktori je godinu i pol do dvije.

- U suštini, situacija na cijelom Mediteranu je teška što se tiče i iznajmljivanja i nabave zrakoplova. Ti zrakoplovi i sve kompanije koje ih iznajmljuju već su davno iznajmile svoje letjelice Grčkoj, Cipru, Španjolskoj, Turskoj - kazao je Balaban. Kompanija Air Tractor iz Španjolske dala je ponude od 1,2 do 1,8 milijuna eura kako bi njihova dva zrakoplova za gašenje požara bila u BiH u razdoblju od svibnja do rujna uz članove posade.

- Novac im bude uplaćen te, bez obzira na to bilo požara ili ne, oni su tu. Otprilike je tolika cijena. Radna skupina i Vlada stvarno se trude, ne mogu vam opisati koji su to napori da se nešto riješi, trenutačno je u pitanju procedura sa Sjevernom Makedonijom - naglašava Balaban.

 

Komentara 1

AL
Alle
06:41 16.07.2022.

E zato smo jedini u svijetu nabavili respiratore koji ne služe ničemu :P

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije