Pozitivan trend:

FBiH imala 390,2 milijuna KM izravnih stranih ulaganja u godini pandemije

novac
26.08.2021.
u 15:02

Prošla godina, koju je obilježila globalna ekonomska recesija uzrokovana pandemijom COVID-19, ipak je uspjela polučiti pozitivan trend kada je riječ o izravnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH, istaknuto je danas iz Vlade FBiH.

Prema informaciji usvojenoj na današnjoj sjednici Federalne vlade, izravna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini u 2020. godini iznosila su 678,2 milijuna KM, od čega se na Federaciju BiH odnosi 390,2 milijuna KM.

- Vodećih pet zemalja investitora po iznosu ulaganja u 2020. godini u Federaciji BiH, čiji zbirni iznos ulaganja iznosi 318 milijuna KM, bile su Hrvatska (134,7 milijuna KM), Austrija (59,9 milijuna KM), Turska (54,8 milijuna KM), Njemačka (42,7 milijuna KM) i Slovenija (25,8 milijuna KM) - pripćeno je nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena informacija o izravnim stranim ulaganjima.

Navedeno je i kojih su to pet najznačajnijih djelatnosti u kojima su tijekom 2020. godine registrirana strana ulaganja.

- U pitanju su financijske uslužne djelatnosti (osim osiguranja i  mirovinskih fondova), trgovine na veliko i na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima), proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, poslovanje nekretninama i proizvodnja prehrambenih proizvoda - priopćeno je.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, ukupno je dosad, do kraja 2020. godine, u FBiH bilo nešto više od 9 milijardi KM izravnih stranih ulaganja, preciznije 9,062 milijarde KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije