PRIMIO GA UZ OSMIJEH

Evo vama jedan šeširić: Plenković stigao u Srbiju, pogledajte kako su ga dočekali

23.06.2023.
u 15:28

Andrej Plenković u prvom je posjetu Srbiji kao premijer. Srijemska Mitrovica vjersko je i institucionalno središte Hrvata katolika u Srijemu

"Drago mi je susresti se s hrvatskom zajednicom u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupom koadjutorom mons. Svalinom i predstavnicima župe sv. Dimitrija. Hvala vam što skrbite o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture. Vlada RH pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji", napisao je hrvatski premijer Andrej Plenković na Twitteru dok boravi u svom prvom službenom posjetu Srbiji kao premijer. 

Tamošnji Hrvati na glavu su mu stavili i tradicionalni šešir, koji je on uz osmijeh prihvatio. Srijemska Mitrovica vjersko je i institucionalno središte Hrvata katolika u Srijemu. Tu je vojvođansku regiju tijekom ratnih devedesetih pod pritiskom i prijetnjama napustilo između 30.000 i 40.000 građana hrvatske pripadnosti. 

Sastanak sa srijemskim biskupom koadjutorom iza zatvorenih vrata održan je nakon obilaska katedrale svetoga Dimitrija, a nazočili su mu uz biskupe, mjesni svećenici i predstavnici katoličkih i hrvatskih institucija i organizacija u Srijemu. Srijemska Mitrovica vjersko je i institucionalno središte Hrvata katolika u Srijemu.

Nakon sastanka hrvatski premijer odlazi na susret s vodstvom zajednice na sjever Vojvodine u Suboticu. 

Sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić otvorit će novo sjedište hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu. Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije