ETIČKI KODEKS

EVO ŠTO JE SVE ZABRANJENO u državnoj službi BiH: zaboravite na minice, dekolte, žive boje, majice bez ovratnika, ali i tetovaže...

Foto: Shutterstock
1/2
31.07.2020.
u 11:42

Agencija za državnu službu FBiH pripremila je prijedlog etičkog kodeksa za državne službenike u FBiH. Etičkim kodeksom utvrđuju se pravila i principi ponašanja državnih službenika u vršenju službene dužnosti. Sadrži pravila kojih se državni službenici trebaju pridržavati za vrijeme obavljanja službe, piše Večernji list BiH.

Svrha etičkog kodeksa je očuvanje, afirmacija i unaprjeđenje dostojanstva i ugleda državnih službenika radi ostvarenja zajedničkog dobra i javnog interesa, kao i jačanje povjerenja građana u rad državnih tijela. Između ostalog, u prijedlogu je navedeno da je državni službenik obvezan kontinuirano sprječavati zloporabu položaja, da ne smije primiti dar ni bilo kakvu uslugu ili drugu korist za sebe ili druge, osim protokolarnog ili prigodnog dara manje vrijednosti.

Darovi, pušenje, alkohol...

“Ako je državnom službeniku ponuđen dar ili neka druga vrijednost, dužan je dar ili drugu korist odbiti, odnosno uručeni dar vratiti, poduzeti radnje radi identifikacije osobe i, ako je moguće, pronaći svjedoke i odmah o tome načiniti službenu zabilješku i obavijestiti neposredno nadređenog. Ako je državni službenik u nedoumici može li se ponuđeni dar smatrati prigodnim darom manje vrijednosti, dužan je o tome zatražiti mišljenje od neposredno nadređenog”, propisano je.

Propisano i ponašanje državnih službenika u javnosti, pa i na društvenim mrežama. Prilikom iznošenja osobnih stavova i mišljenja te drugih informacija preko društvenih mreža i drugih medija, državni službenik dužan je paziti na osobni ugled i ugled državne službe. Propisan je i način ophođenja s strankama gdje se ističe ljubaznost, susretljivost, poštivanje, nediskriminacija. Kodeksom je propisano i da u službenim prostorijama državni službenik ne koristi duhanske prerađevine, osim na mjestima koja su za to određena, ne unosi niti konzumira alkohol, zabranjene supstancije ili psihoaktivne medikamente koji se ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji, a nije ih propisao ovlašteni doktor medicine.

Odijevanje na radnom mjestu

Najzanimljiviji je svakako dio o odijevanju državnih službenika. U dijelu kodeksa koji se odnosi na standarde odijevanja na radu, navodi se kako je službenik dužan biti prikladno i uredno odjeven, primjereno poslovima državnog službenika te da svojim načinom odijevanja na radnom mjestu ne narušava ugled institucije. Pa je tako izričito navedeno što se osobito smatra neprikladnom odjećom. Za muškarce to su kratke hlače ili druge hlače koje u stojećem stavu dosežu iznad gležnjeva, majica koja nema ovratnik i rukave ili je neuobičajenih - živih boja, kao i obuća otvorenih prstiju. Za žene neprikladan je previše otvoren vratni izrez majice, majica bez leđa i bez rukava, suknja ili kratke hlače koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od 5 cm te neprimjerena obuća (papuče ili druga obuća otvorenih prstiju koja se sa stražnje strane ne pridržava uz nogu). Za oba spola neprikladna je sportska odjeća, veća oznaka ili natpis na odjeći, simbol koji može biti uvredljiv ili iritantan po bilo kojoj osnovi, nepokriveni torzo te nošenje kape u službenim prostorijama. Nije dopušteno ni imati tetovaže na vidljivim dijelovima tijela te imati probušene pojedine dijelove tijela, osim ušiju. Neposredno nadređeni upozorava državnog službenika koji je neprikladno odjeven i na mogućnost pokretanja disciplinskog postupka u slučaju ponovljene povrede kodeksa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?