KRENITE NA VRIJEME S NJEGOM

Evo kako spasiti usne od pucanja tijekom hladnih dana!

09.01.2020.
u 13:45

Tijekom zime su kosa i koža suhe, ali nije bolno za razliku od usana. Kada one popucaju spas tražimo u balzamima, ali evo kako da do pucanja uopće ne dođe.

Nemojte lizati usne

Daniel Glass, dermatolog objašnjava kako suhe usne nastaju od suhog zraka. "Keratin koji čini gornji sloj kože gubi fleksibilnost i usne postaju suhe i popucale. Puno pacijenata mi kaže kako onda stalno ližu usne. To skida ulje na površini koje štiti usne od gubitka hidratacije. Enzim u slini također iritira usne, prenosi msn.com.

Koristite balzam

"Želite balzam za usne koji ima emolientna svojstva, zaglađuje površinu kože i djeluje kao okluzivno sredstvo, zaključava vlagu", kaže kozmetički dermatolog Sam Bunting. "Volim lanolin i naftu, koji rade i jedno i drugo. Ako ove zime skijate ili se pak kupate na plaži, poželjet ćete dodavanje SPF-a, jer usne lako sagorijevaju. Nanesite balzam za usne svakih nekoliko sati i prije spavanja, jer mnogi od nas koji imamo prehlade dišemo kroz usta tijekom spavanja, a to isušuje usne."

Razmislite o dodacima prehrani

Neki lijekovi, poput izotretinoina - koji se koriste za liječenje akni mogu uzrokovati suhe usne. "Nedavni rad pokazao je da gama-linolna kiselina (ulje koje se nalazi u biljkama) i ulje noćurka mogu poboljšati kvalitetu kože na usnama tijekom uzimanja izotretinoina", kaže Glass.

Što još upotrebljavate?

"Balzami za usne ponekad mogu sadržavati sastojke poput kamfora i mentola, koji stvaraju ugodan, osjećaj kada se primjenjuju, kaže Bunting. "Ali mogu nadražiti usne i isušiti ih. A ako koristite njegu kože na bazi aktivnih tvari, poput retinola, budite sigurni da ih koristite prije spavanja. Neki ruževi za usne također mogu biti neprijatelji usana i isušiti ih."

Piling i hidratacija

"Nemojte zanemariti krastu koja se ne liječi - usne su uobičajeno mjesto za rak kože, pa potražite liječnika opće prakse da vas uputi dermatologu na daljnju procjenu", preporučuje Bunting. Ako usne postanu suhe i ispucale, Glass objašnjava da se mogu učinkovito liječiti nježnim pilingom kako bi se osiguralo uklanjanje suhe, ljuskave kože s površine i redovito hidratiziranje kvalitetnim balzamom za usne ili hidratantnim kremom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije