“Dokazana kvaliteta“

Evo kako ćemo znati da uistinu kupujemo domaće meso

19.05.2022.
u 07:56

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je četvrti zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta", a odnosi se na sektor proizvodnje mesa peradi, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva.

Podnositelj zahtjeva je Hrvatska poljoprivredna komora (HPK). Kupnjom mesa peradi koje će biti označeno znakom “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” potrošač će moći biti siguran da kupuje meso peradi domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Posebne karakteristike koje se odnose na svježe, rashlađeno, smrznuto i brzo smrznuto pileće i pureće meso mogu se pronaći u specifikaciji proizvoda “Dokazana kvaliteta“ za meso peradi objavljenoj na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede, a odnosi se na podrijetlo glavnog sastojka, dobrobit i hranidbu peradi te duljinu prijevoza do klaonice.

Iz Ministarstva napominju kako svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave obavijesti podnijeti prigovor na podneseni zahtjev sukladno Zakonu o poljoprivredi.

Dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Dokazana kvaliteta Ministarstvo poljoprivrede, kako navode, uspostavlja radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja.

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, taj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.

Trenutno priznate oznake “Dokazana kvaliteta” su za sektor voća, konzumnih jaja i povrća, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?