Ministrica Đapo objasnila

Evo kako će biti podijeljeno 5,5 milijuna KM za turizam i okoliš u FBiH

18.06.2022.
u 09:59

Iz ukupnog ovogodišnjeg transfera od pet milijuna KM za turizam, dva milijuna će biti izdvojeno za turističke paket aranžmane. Vaučeri od po 200 KM građanima će se izdavati za domaći turizam posredstvom e-platformi.

Vijest da će ove godine moći provesti odmor uz turističke vaučere od 200 KM, koji će se subvencionirati iz federalnog proračuna, privukla je veliku pažnju i interes građana.

Podsjetimo, iz ukupnog ovogodišnjeg transfera od pet milijuna KM za turizam, dva milijuna će biti izdvojeno za turističke paket aranžmane. Vaučeri od po 200 KM građanima će se izdavati za domaći turizam posredstvom e-platformi.

- Vlada Federacije, nažalost, nije u mogućnosti utjecati na smanjenje PDV-a i trošarina na gorivo, jer je to u isključivoj nadležnosti razine države. Svjesni koliko danas mnogi nisu u mogućnosti izdvojiti novac za godišnje odmore, odlučili smo kroz subvencioniranje putovanja u FBiH pomoći svojim građanima i tako barem malo amortizirati val poskupljenja, koji uzrokuje pad životnog standarda – izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Istaknula je da je nakon izuzetno uspješne linije pomoći koja je dana gospodarstvu u proteklom pandemijskom razdoblju, a koja je spasila turistički sektor u FBiH i ogroman broj radnih mjesta, ovaj put Ministarstvo okoliša i turizma odlučilo pomoći i samim građanima i gospodarstvu. 

No, to nije jedina dobra vijest iz ovog resora. Pored pet milijuna za razvoj turizma, Vlada FBiH donijela je odluku i o raspodjeli gotovo pola milijuna KM za zaštitu okoliša u većem bh. entitetu i to za rješavanje pitanja zaštićenih područja i Trgovske Gore.

- U oblasti turizma, osim dva milijuna za vaučere građanima, 300.000 KM stavljamo na raposlaganje iznajmljivačima smještajnih kapaciteta. To su apartmani, studio apartmani, sobe u domaćinstvu, kuće za odmor, kampovi. Cilj je proširenje i unapređenje smještajnih kapaciteta i infrastrukture u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu u ruralnim predjelima – pojašnjava Đapo.

Također, za sufinacsiranje umjetnog osnježavanja u okviru ski centara na skijalištima na području Federacije odobreno je 700.000 KM za one registrirane u FBiH, koji upravijaju ski liftovima i posjeduju upotrebnu dozvolu za njih. Uvjet za učešće u raspodjeli ovog transfera bit će da imaju najmanje 20 stalno zaposlenih i najmanje 50 posto učešća vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta za koji aplicira.

Vlada je na prijedlog ministrice Đapo usvojila i pola milijuna KM vrijedan program sufinanciranja promocije turističkih potencijala FBiH kroz izradu i objavu promotivnih materijala u elektronskom i tiskanom obliku.

- Pravo učešća imat će web portali, dnevne novine i magazini koji doprinose boljoj informiranosti o raspoloživim turističkim ponudama, resursima i kapacitetima Federacije – dodaje ministrica.

Peti tursitički program koji je Vlada podržala odnosi se na izdvajanje 1,5 milijuna KM za kupovinu novog ski Iifta za Kulturno-sportski centar Kakanj na Ponijerima. Ovo je, inače, bila inicijativa 78 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koju je podržala Federalna vlada.

Kada je riječ o podršci zaštiti okoliša, odobreno je 428.969 KM za dva programa iz Akcijskog plana Strategije okoliša i to za zaštićena područja te rješavanje problema koje donosi izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj.

- Za bolje upravljanje zaštićenim područjima u Federaciji iz nadležnosti nižih razina vlasti, uložit ćemo 250.000 KM. To će biti raspoređeno institucijama i općinama koje upravljaju spomenicima i parkovima prirode i zaštićenim pejzažima: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato, Trebević, Bentbaša, pećina Vjetrenica, Tajan i dr. U slučaju Trgovske Gore izdvajamo 128.969 KM za institucije, gospodarska  društva i eksperte koji budu sudjelovali u aktivnostima sprečavanja negativnih posljedica izgradnje tog odlagališta - izjavila je ministrica Đapo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?