Vrijeme

Evo kada stiže ''proljeće'' u siječnju, snijeg će se otopiti i na planinama

zima
10.01.2024.
u 16:05

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene i u Bosni i Hercegovini naveo je da će do kraja ovog tjedna dominirati polje anticiklona koje će uvjetovati pretežno suho, ali hladno vrijeme.

Posebno će biti hladno tijekom noći, tamo gdje ima snijega na tlu, a noć bude vedra ili se formira magla.

"Minimumi će se uglavnom kretati od -12 do -5, lokalno i oko -15 stupnjeva. Maksimumi pretežno do -3 do +2, osim u mjestima gdje se magla i niski oblaci zadrže gdje bi bilo vrlo hladno uz maksimum oko -5 stupnjeva.

Samo se u petak tijekom dana očekuje prolazno naoblačenje jer će se istočnije od nas premiještati hladan front. Tog dana ponegdje može biti prolaznog snijega, prije svega nad istočnom polovicom regije, ali će količine tamo gdje snijega uopće i bude, biti zanemarive.

Tog dana će se i vjetar pojačati te će biti pojačan sjeverozapadni i magle neće biti. Maksimumi od -1 do +3, a uvečer ponovo u padu", istaknuo je Čubrilo na svom Facebook profilu.

U subotu i nedjelju, prema objavi Čubrila, ponovo će biti jakih jutarnjih mrazeva koji će se kretati od -12 do -6, lokalno u planinskim kotlinama i oko -16. Subota će biti vrlo hladna uz maksimum do -6 do 0, ali u nedjelju mraz popušta i maksimumi bi se trebalo kretati od -1 do +5 stupnjeva.

"Početkom sljedećeg tjedna slijedi promjena sinoptike koja okončava ovaj hladan val. S prodorom veće količine hladnog zraka nad Atlantik slijedi serija snažnih ciklogeneza nad ovom akvatorijom, dok će se polje anticiklona smjestiti nad sjevernu Afriku i jugoistok Europe. Oko 16. 1. će uslijediti polazno pogoršanje koje će ponegdje donijeti malo kiše ili snijega, ali uz dalji postupan porast temperatura te će se snijeg u nizijama brzo otopiti", dodao je Čubrilo.

Kako je napisao meteorolog, od 17. 1. slijedi jače zatopljenje i oko 19. 1. bi se maksimumi mogli kretati i oko +15 stupnjeva te bi se snijeg brzo otopio i na višim planinama.

"Poslije 20. 1. vjerojatno slijedi period relativno toplog vremena uz čestu pojavu kiše, dok u ovom trenutku prvi signali za moguće zahlađenje postoje tek oko 24. 1. Dugoročni ECMWF mogućnost bitne izmjene sinoptike i početak novog hladnog perioda trenutno signalizira tek oko 29. 1. Sumirano, svi koji vole zimu i snijeg imaju još 6-7 dana da ih iskoriste, a zatim počinje osjetno topliji period", naveo je Marko Čubrilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?