FUELE U SARAJEVU

Europskoj uniji rješenje iz BiH prioritet, žele pomake

file
Foto: agencije
18.02.2014.
u 09:07

Uglavnom su se mogli čuti već poznati stavovi bh. lidera, posebno kada je u pitanju način izbora članova Predsjedništva BiH

Po tko zna koji put povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele došao je u Bosnu i Hercegovinu kako bi s ovdašnjim političkim liderima pokušao naći kompromisno rješenje za provedbu presude “Sejdić i Finci”. Prvi značajniji događaj dvodnevnog posjeta bio je sastanak s liderima u diplomatskom predstavništvu EU-a u Sarajevu, kojem je nazočio i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Brian Yee Hoyt.

Poznati stavovi

Uglavnom su se mogli čuti već poznati stavovi bh. lidera, posebno kada je u pitanju način izbora članova Predsjedništva BiH. Tako Fahrudin Radončić (SBB) ističe da je najbolje ponovno razmotriti neizravni način izbora članova državnog Predsjedništva, Milorad Dodik (SNSD) kaže kako se stvara “iluzija da se događa nešto važno”, a Zlatko Lagumdžija (SDP) ističe da od Fuelea očekuje “konsolidirani prijedlog”. Zanimljiva je tvrdnja Martina Raguža (HDZ 1990.) da su se stekle “nove povijesne okolnosti” za odnos EU i BiH. Trenutak za nastavak razgovora o provedbi presude svakako nije najbolji, što su jučer potvrdili i ne baš optimistični bh. lideri. Prosvjedi i uništavanje zgrada institucija vlasti, kao i međusobne optužbe političara koje su uslijedile dodatno su pogoršale “pregovaračku atmosferu”. U to se jučer mogao uvjeriti i sam Fuele, kako u razgovoru s bh. političarima, tako i po atmosferi u gradu. Naime, dok je Fuele razgovarao s bh. liderima u zgradi EU-a, stotinjak metara dalje, u Domu mladih održavao se plenum građana. Zbog toga su i mjere osiguranja u cijelom naselju Skenderija bile znatno pojačane, u što se Fuele mogao uvjeriti dok je automobilom dolazio na sastanak. Događanja naroda od prije nekoliko dana nisu izravno temom razgovora povjerenika Fuelea u Sarajevu, iako je on u svojoj poruci pred dolazak u BiH kazao da i ova zbivanja govore kako BiH mora ubrzati svoj put prema članstvu u Europsku uniju.

Dolazak Ashton

Fuele nakon razgovora s političkim liderima danas kako je najavljeno nastavlja seriju sastanaka u Sarajevu pa će tako razgovarati i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom o problemima u BiH, te aktualnoj situaciji. Poruka je kako svi u EU žele iz BiH vidjeti rješenja. Odmah nakon Fuelea u Sarajevo bi prema najavama trebala doputovati i visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Ona će, kao i Fuele, tražiti da ključne stranke i političke strukture u BiH umjesto na međusobna sukobljavanja i optužbe, energiju usmjere na rješavanje stvarnih problema, provođenju dogovorenih zadataka. Do zaključenja ovog broja sastanak je još trajao i nije bio postignut dogovor lidera za provedbu presude “Sejdić i Finci”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?