Popunjenost doseže nevjerojatnih 150%

Europski zatvori prebukirani, BiH 16. na listi s popunjenošću kapaciteta od 98 posto

zatvor
13.06.2023.
u 18:33

U BiH postoji 14 zatvora, od kojih je jedan državni, onaj u Vojkovićima, sedam u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj. Distrikt Brčko BiH nema zatvor, nego osuđenike upućuje u zatvore koji su u nadležnosti entiteta

Europski zatvori u prosjeku su gotovo potpuno popunjeni. Infografika koju je objavio Pixell pokazuje 20 država u kojima su zatvorski kapaciteti najviše popunjeni, piše Večernji list BiH.

Listu predvodi Cipar sa 146% popunjenosti, a slijede Rumunjska (121%) te Francuska (119%). Slovenija s popunjenošću od 108% drži 8. mjesto, a samo mjesto iza je Hrvatska sa 106%. Na ovoj listi Bosna i Hercegovina se nalazi na 16. mjestu, a zatvori su nam popunjeni 98 posto. Zanimljivo je da su u zemljama poput Francuske, Belgije ili pak Austrije zatvori popunjeniji nego naši. Reklo bi se da smo država sa znatno manje kriminala od onih na Zapadu.

Foto: Marko Picek/PIXSELL

Stanje u BiH

U Bosni i Hercegovini postoji 14 zatvora, od kojih je jedan državni, onaj u Vojkovićima, sedam u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj. Distrikt Brčko BiH nema zatvor, nego osuđenike upućuje u zatvore koji su u nadležnosti entiteta. U Federaciji BiH sedam je kazneno-popravnih zavoda: KPZ Zenica, KPZ Sarajevo, KPZ Tuzla, KPZ Mostar, KPZ Bihać, KPZ Orašje i KPZ Busovača. U državnom zatvoru trenutačno boravi oko 300, dok su u federalnim smještena 1503 zatvorenika, potvrđeno je za bljesak.info. Broj zatvorenika, odnosno broj osuđenih i pritvorenih osoba, mijenja se na dnevnoj razini. Kako je rečeno iz Ministarstva pravosuđa FBiH, od 1503 zatvorenika, njih 1250 je osuđenih, a 253 su pritvorene osobe. Najviše ih se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Zenica - 534 zatvorenika, od čega 40 pritvorenih te 494 osuđene osobe. Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Tuzla drugi je po broju zatvorenika na razini Federacije s 264 osobe, od čega 64 pritvorene i 200 osuđenih. Dok Kazneno-popravni zavod Sarajevo, koji ovo ljeto kapacitete seli u novoizgrađeni objekt na Igmanu, trenutačno ima 219 zatvorenika, od čega 83 pritvorene i 136 osuđenih osoba. Više od 100 zatvorenika ima KPZ u Bihaću, točnije 138, od čega 35 pritvorenih i 103 osuđene osobe, te KPZ Busovača sa 154 zatvorenika, od čega 11 pritvorenih i 143 osuđene osobe. Inače, KPZ Busovača prvi je počeo primjenjivati tzv. kućni zatvor s elektroničkim nadzorom za osuđene osobe s kaznom zatvora do jedne godine. KPZ Mostar iz Šantićeve ulice trenutačno ima 96 zatvorenika, od čega 10 pritvorenih i 86 osuđenih osoba. Kada je riječ o federalnim kazneno-popravnim zavodima, najmanje zatvorenika nalazi se u Orašju, njih 84, od čega 10 pritvorenih i 74 osuđene osobe. U odgojno-popravnim domovima i maloljetničkom zatvoru trenutačno je smješteno 18 maloljetnika. Državni zatvor Bosne i Hercegovine, čiji je početak izgradnje najavljen još davne 2006. godine, a završetak 2014. godine, svečano je otvoren 22. srpnja 2020. godine. U zatvoru u Vojkovićima, koji često zovu i "bh. Alcatraz", prošle godine je, prema podacima, boravilo oko 230 zatvorenika. Ovaj zatvor prostire se na 24.000 četvornih metara i godinama je opisivan kao jedan od najvećih zatvorskih kompleksa u BiH i u regiji. Svaka ćelija u kojoj je smješten po jedan zatvorenik površine je 12 četvornih metara, a izgradnja i funkcioniranje zatvora u potpunosti su, kako tvrde nadležni, usklađeni s europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Otkup kazne

Svi kazneni zakoni u Bosni i Hercegovini propisuju da se kazna zatvora može zamijeniti novčanom kaznom, i to u slučajevima kada je kazna zatvora manja od jedne godine i pod uvjetom da nisu počinjena kaznena djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine i kaznena djela terorizma, financiranja terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti, obuke za izvođenje terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke skupine.

Prema dostupnim podacima, od 1. siječnja do 20. prosinca prošle godine sudovi u Bosni i Hercegovini izrekli su kaznu zatvora u trajanju od 12 mjeseci ili kraće razdoblje za 1795 osoba, kao i kaznu zatvora u trajanju od 12 mjeseci ili kraće razdoblje, uz koju je izrečena i novčana kazna za 26 osoba.

U istom izvještajnom razdoblju donesena je odluka o zamjeni kazne zatvora za 249 osoba, od toga 119 osoba kaznu zatvora zamijenilo je novčanom kaznom. Prošle je godine 130 osoba zamijenilo zatvorske kazne radom za opće dobro na slobodi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije