Izbori napredak gurnuli u drugi plan

Europski put trenutačno nije u fokusu, ali nije ni zaustavljen, pozitivni signali stižu

23.09.2018.
u 08:00

Europski put trenutačno nije u fokusu bosanskohercegovačkih političara, ali to i dalje ostaje strateški i po mnogočemu jedini zajednički cilj u Bosni i Hercegovini. Rana predizborna kampanja potpuno je proces europskih integracija bacila u drugi plan, a jedina stvarna aktivnost koja se trenutačno provodi je proces pripreme odgovora na dodatna pitanja iz upitnika Europske komisije.

 

Proces integracija u EU

Neizvjesno je kada će odgovori na ta pitanja biti spremni za slanje u Bruxelles, a posjet skupine europarlamentaraca iz redova europskih pučana potvrdio je kako se ni Europska unija ne odriče BiH i njezina pridruženja, unatoč određenom zastoju izazvanom prvenstveno predizbornom kampanjom. Dobivanje kandidacijskog statusa bilo bi veliki poticaj nastavku procesa integracija BiH i regije u EU, kao i daljnjoj političkoj stabilizaciji, izgradnji mira i ekonomskom razvoju. To je nešto oko čega su se bh. dužnosnici i zastupnici u Europskom parlamentu lako složili. Njemačka kancelarka Angela Merkel, kao svojevrsna liderica EU-a, snažno je podržala europsku perspektivu BiH, a učinio je to nakon razgovora s njom, još jednom, i hrvatski premijer Andrej Plenković. U tom smislu Bosna i Hercegovina može računati na naklonost EU-a, tim prije što će i Hrvatska uskoro prvi put preuzeti predsjedanje Unijom. Dobar signal iz BiH prema Bruxellesu upućen je i konačnim usvajanjem okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine, čime je otvoren i pristup novim razvojnim fondovima i omogućeno ravnopravno partnersko sudjelovanje u projektima u okviru Berlinskoga procesa. BiH se pokazuje i kao stabilan partner EU-a u migrantskoj krizi, što će sigurno biti ocijenjeno i kada se bude razmatrao napredak u procesu integracija.

 

Očekivanje odgovora

No, ono što je u ovom trenutku najvažnije i na što predizborna kampanja ne bi smjela značajnije utjecati već je spomenuto dostavljanje odgovora na 655 dodatnih pitanja iz upitnika EK. Tri mjeseca neki je okvirni rok u kojem i Europska komisija očekuje odgovore. Iako je vrlo vjerojatno kako će taj rok biti probijen, ne bi valjalo da se taj proces previše odulji. Neke razine vlasti već su obavile svoj posao i dostavile odgovore. Direkcija za europske integracije BiH objasnila je da, nakon što radne skupine okončaju svoj dio posla, slijedi potvrda odgovora i razmatranje eventualno nedovršenih odgovora u forumu Povjerenstva za europske integracije. Potom će odgovori biti prevedeni na engleski jezik, potvrdit će ih Vijeće ministara BiH i proslijediti Europskoj komisiji. Naravno, ovo je scenarij koji ne uključuje političke nesuglasice o određenim odgovorima. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?