Oprezni optimizam u BiH

Europski put BiH ovisi o mogućnosti uspostave institucija vlasti nakon izbora

08.02.2018.
u 10:00

Nije dobro, ali moglo je biti i lošije. Tako bi se u najkraćem mogle sažeti reakcije u Bosni i Hercegovini na objavljenu Strategije Europske komisije za zapadni Balkan, piše Večernji list BiH. 

Stručne misije

Očekivano, nema konkretnih rokova za BiH, ali su potezi koje ovdašnje institucije trebaju povlačiti u sljedećem razdoblju na europskom putu vrlo jasni. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović upozorava da će BiH morati promijeniti dosadašnji ritam i više ga okrenuti europskom projektu. Unatoč svemu, kaže kako je optimističan nakon objave Strategije. 
- Izborna godina je sama po sebi već odavno počela u političkom ponašanju među nama koji činimo vlast i oporbu. Bojim se da ćemo ritam koji smo zauzeli morati promijeniti, više ga okrenuti europskom projektu. Evidentno je da BiH može jedino u europskom projektu tražiti stabilnost - zaključio je Čović.

Njegov srpski kolega u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić smatra da je donošenje ove strategije odlučujuće i da nakon ovoga više doista neće nikad biti pitanje hoće li ili neće zemlje zapadnog Balkana postati članice EU.

- Definitivno je da hoće, pitanje je samo kada - smatra Ivanić i dodaje kako je sada sve do nas. 
Usvajanje nove strategije pozdravio je i treći član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

- Nova strategija ostavlja mogućnost da do 2025. godine sudjelujemo u otvorenoj utrci u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutačno ispred nas na putu članstva u EU - ističe Izetbegović.

Na put BiH prema EU činjenica da smo u izbornoj godini sigurno će negativno utjecati i teško je vjerovati da će ova, 2018. godina biti obilježena nekim značajnim napretkom na tom putu. Sigurno je da bi se u ovoj godini trebali zadovoljiti usuglašavanjem i slanjem odgovora na upitnik Europske komisije te eventualnim dopunama odgovora koje će Bruxelles vrlo vjerojatno tražiti. Jedna od novina iz Strategije je slanje stručnih misija zemalja članica EU u zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

Ključne inicijative

Iz Direkcije za europske integracije BiH ističu kako je svaka stručna misija dobrodošla kako bi se odredili prioriteti na koje će se fokusirati u sljedećem razdoblju, prvenstveno kada su u pitanju vladavina prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, rješavanje bilateralnih sporova. Napredak u ovim i drugim oblastima podjednako je važan kao i ispunjavanje formalnih uvjeta na europskom putu. Stoga bi vrijeme do otpočinjanja pregovora o članstvu i otvaranja svakog pojedinačnog poglavlja trebalo iskoristiti za popravljanje stanja u svim tim oblastima. Napredak u uspostavi zakonskog okvira nerealno je očekivati u izbornoj godini, ali neki potezi na europskom putu ne moraju trpjeti činjenicu da smo uvelike zakoračili u predizbornu kampanju. Strategija određuje šest ključnih inicijativa, kao i akcijski plan konkretnih mjera u oblastima: vladavina prava, jačanje suradnje u oblasti sigurnosti i migracija, podrška socioekonomskom razvoju, unapređenje agende za povezivanje u oblasti prometne i energetske infrastrukture, pokretanje digitalne agende za zapadni Balkan i potpora regionalnoj suradnji, dobrosusjedskim odnosima i procesima pomirenja. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da će odgovori na upitnik biti predani krajem veljače predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru. 
- Sasvim sigurno možemo kazati da imamo trasiranu europsku budućnost BiH i da će naša zemlja sasvim sigurno biti članica EU - kazao je Zvizdić koji je također optimističan nakon objavljene Strategije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?