REZOLUCIJA Prihvaćen nacrt na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta

Europski parlament traži federalizaciju BiH i jednakost Hrvata

ddd
15.04.2015.
u 09:05

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta prihvatio je većinom glasova izvješće o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu koji uključuje zahtjeve za ekonomske, ali i ustavne reforme u kojima bi Hrvati postali jednakopravni s druga dva naroda. Raspravom na vanjskopolitičkom odboru je predsjedao zastupnik Andrej Plenković, a sudjelovali su i hrvatski europarlamentarci Tonino Picula, Jozo Radoš, Marijana Petir i Dubravka Šuica. Izvješće je usvojeno s 45 glasova za, tri protiv i četiri suzdržana glasa, pristigao je 241 amandman iz svih političkih skupina u Europskom parlamentu.

Najvažnije tijelo podržalo

Konačno usvajanje teksta Rezolucije očekuje se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta krajem travnja u Strasbourgu. Hrvatska zastupnica i voditeljica hrvatskog izaslanstva u Europskoj pučkoj stranci Dubravka Šujica istaknula je da BiH mora provesti potrebne reforme. “Rezolucija nagovještava bolje dane za BiH kada govorimo o europskoj perspektivi, no da bi se to ipak ostvarilo važno je uložiti još puno napora te će biti potrebno provesti ne samo ekonomske i socijalne, nego i neophodne ustavne reforme temeljene na principima federalizma i decentralizacije koji su okvir za stvaranje funkcionalne BiH, a raduje da su to prepoznali i zastupnici u Europskom parlamentu”, istaknula je voditeljica hrvatskog EPP izaslanstva u Europskom parlamentu. “Rezolucija zahtijeva i stavlja naglasak na važnost radiotelevizijskog emitiranje na sva tri službena jezika, kao i slobodu te pluralizam medija nadajući se da će se postupno stvoriti pretpostavke za promjene Daytona i izbornog zakonodavstva”, zaključila je Šuica.

Diskriminacija Hrvata

“Ova rezolucija na dobar način sagledava bržu i dinamičniju perspektivu Bosne i Hercegovine premBiHa EU uz ispunjavanje reformi”, naglasio je Andrej Plenković, koji je kao potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku predsjedao odborom u Europskom parlamentu. “Zalažem se za europski put BiH, a za to je nužno provesti reforme. Ne samo gospodarske, već i političke, što podrazumijeva i ustavne promjene kako bi se postigla jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda što danas nažalost nije slučaj. U BiH se događa trajna diskriminacija Hrvata i njihova ljudska prava se krše. Oni su doslovce iskorijenjeni s područja entiteta RS-a i mnogih općina FBiH i onemogućeni su vratiti u svoj rodni kraj. To se mora promijeniti”, naglasila je zastupnica Marijana Petir.

Komentara 6

PA
pacijent
18:10 15.04.2015.

ista prava za sve

DE
debelacija
03:50 16.04.2015.

- jednakost i jednakopravnost - hrvatska teritorijalna izborna jedinica - TV kanal na cistom hrvatskom jeziku - skolstvo i svi udzbenici na hrvatskom jeziku - hrvatska povijest u ucionicama - hrvatska puska na hrvatskom ramenu i hrvatska lisnica u hrvatskom dzepu

BR
brodarevac
08:32 16.04.2015.

Bolesno je to što tražite to se zove segregacija to čak ni u hrvatskoj nemate gdje su Srbi većina pa u tim djelovima imate i ćirilicu i latinicu a vi bi ste sve hrvatsko. Kakva su to Hrvatska prava ugrožena navedite bar neko FTV nije Bošnjačka nego entiteska ima i Hrvata i Bošnjeka i Srba a vi bi ste htjeli sve čisto hrvatsko upitajte se je li to sve čisto ili je to bolesno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?