zasjedanje u Strazburu

Europski parlament o ulasku Hrvatske u eurozonu i Zapadnom Balkanu

Europski parlament
04.07.2022.
u 08:25

Zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Europski parlament održat će ovaj tjedan plenarno zasjedanje u Strazburu na kojem će glasovati o pristupanju Hrvatske u eurozonu od iduće godine te raspravljati o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu.

Europski parlament će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasovati o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. siječnja 2023. U izvješću se navodi da “Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura što je rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”.

Da bi se država pridružila eurozoni, Europski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke. Hrvatska će postati 20. članica europodručja.

Zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji, javlja BHRT. 

Šefovi država i vlada Europske unije i Zapadnog Balkana sastali su se 23. lipnja uoči posljednjeg sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, kako bi razgovarali o napretku integracije u EU i izazovima koji proizlaze iz rata u Ukrajini. O izvješćima će glasovati u srijedu.

Europarlamentarci će sutra pozvati Komisiju da razvije ambicizijsku europsku strategiju za borbu protiv siromaštva do 2030., s konkretnim ciljevima i fokusom na okončanje siromaštva žena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?