Zbog velikog broja prometnih nesreća i nepoštivanja prometnih pravila

Europska unija uvodi crne kutije u automobile, hoće li tim putem krenuti i BiH?

prometnanesreća
Avaz.ba
18.06.2023.
u 13:47

U prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini samo tijekom 2021. godine život je izgubilo 255 osoba, 1471 je zadobila teže tjelesne ozljede

Svake godine u Bosni i Hercegovini dogodi se na desetke tisuća prometnih nesreća. Tijekom 2021. godine na bosanskohercegovačkim cestama dogodilo se ukupno 30.238 prometnih nesreća, od kojih je 6931 s poginulim i ozlijeđenim osobama te 23.307 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
Revolucionarna izmjena
U prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini 2021. život je izgubilo 255 osoba, 1471 osoba zadobila je teže tjelesne ozljede, dok je 8328 osoba pretrpjelo lakše tjelesne ozljede. Krivci za brojne nesreće nikada ne budu utvrđeni zbog nedostatka dokaza te raznih drugih okolnosti. Ovo nije problem samo Bosne i Hercegovine nego i zemalja Europske unije, koje su se zbog navedenog odlučile na revolucionarnu izmjenu određenih pravila u prometu.
Naime, za oko godinu dana sva vozila na prometnicama Europske unije morat će imati svojevrsnu crnu kutiju. Novi uređaj bit će obvezan od 7. srpnja 2024. godine za nova vozila registrirana u Europskoj uniji. - Za godinu dana svi novi automobili na tržištu Europske unije moraju biti opremljeni uređajem koji funkcionira na načelu crne kutije. Taj uređaj će prikupljati i pohranjivati niz podataka, poput brzine vozila, broja okretaja motora, kuta upravljanja, ponašanja pri kočenju, položaja i nagiba vozila te rada sigurnosnih sustava - pišu tamošnji mediji. U slučaju nesreće uređaj je namijenjen prikupljanju podataka o vožnji, a rezultati bi trebali pomoći u istraživanju prometnih nesreća.
Nakon nesreće sami podaci ostaju u automobilu i mogu se očitati isključivo posebnim uređajima, navodi Fenix-magazin. Postoji jedno ograničenje. Da bi se utvrdilo kako je došlo do nesreće, sud ili državno tužiteljstvo mogu angažirati vještaka za očitavanje podataka iz EDR-a. Prema najavi Europske unije, "snimanje podataka povezanih s događajima" predstavlja sustav koji "služi isključivo za bilježenje i pohranjivanje kritičnih parametara i informacija povezanih s nesrećom neposredno prije, tijekom i neposredno nakon udara". To znači da se podaci mjere kontinuirano, ali se trajno pohranjuju samo ako senzori automobila registriraju nesreću.
Brzina, uvjeti na cesti...
Vozači ne trebaju strahovati da će njihove rute ili vozačke navike biti javno dostupne. Ova praksa svakako bi bila učinkovita i u Bosni i Hercegovini, a uzimajući u obzir da Bosna i Hercegovina nerijetko pribjegava primjeni pozitivnih rješenja iz Europske unije, za očekivati je da će se u dogledno vrijeme ići u tom smjeru. Međutim, da bi praksa zaživjela u ovoj zemlji, potrebno je promijeniti niz zakonskih rješenja koja su trenutačno na snazi. Inače, prema podacima BIHAMK-a, veliki broj prometnih nesreća na našim cestama, među ostalim, rezultat je nepoštivanja prometnih pravila i propisa, kao i niske razine prometne kulture i većeg broja sudionika u prometu. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cesti jedan su od najčešćih uzročnika prometnih nesreća, slijede prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nesreće koje su rezultat radnji vozilom u prometu itd.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije