obuzdavanja migrantskog vala

Europljani traže jače kontrole granica, BiH mora dobiti pomoć za obuzdavanje migranata

granična policija BiH
01.04.2024.
u 08:55

S obzirom na pozornost koju cjelokupan prostor jugoistoka Europe dobiva u svjetlu izmijenjenih geopolitičkih okolnosti, jasno je kako BiH može očekivati još snažnije mjesto u samom vrhu europskih prioriteta kada govorimo o nadzoru granica i odnosu prema migrantima.

Istraživanje o raspoloženju žitelja Europske unije glede trenutačnog stupnja graničnih kontrola i odnosa prema ilegalnim migrantima upućuje na rastuće nezadovoljstvo politikama koje se provode, a zahtjevi za strožim nadzorima mogu se dovesti u kontekstu napora Bosne i Hercegovine da kao jedna od ključnih država na jugoistoku Europe ojača svoju sposobnost obuzdavanja migrantskog vala.

Iako nije članica EU-a, na potrebu osnaživanja kapaciteta BiH gleda se s posebnom pozornošću zbog činjenice da je riječ o prostoru preko kojega veliki broj ilegalnih migranata pokušava pronaći put prema zapadu Europe, a s obzirom na pozornost koju cjelokupan prostor jugoistoka Europe dobiva u svjetlu izmijenjenih geopolitičkih okolnosti, jasno je kako BiH može očekivati još snažnije mjesto u samom vrhu europskih prioriteta kada govorimo o nadzoru granica i odnosu prema migrantima.

Povjerenje ulijeva podatak kako je BiH započela pregovore s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), a što bi otvorilo mogućnost kadrovske i materijalne potpore agencijama za provedbu zakona u BiH, a osobito Graničnoj policiji koja dugo vremena nadljudskim naporima pokušava suzbiti migrantski val, istodobno se boreći i protiv sve drskijih skupina krijumčara ljudima. Ipak, potpora Zapada hvale je vrijedna kada se govori o aktivnostima koje se trenutačno provode i zbog kojih je Granična policija dobila kvalitetnu opremu.

Ravnatelj Granične policije BiH Mirko Kuprešaković primio je tako nedavno koordinatore projekta EU4FAST za zapadni Balkan Savezne policije Njemačke, na čelu s pomoćnikom šefa policije Christofom Baldusom, i predstavnika GIZ-a Mirsada Buzara. Na sastanku su razgovarali o dosadašnjoj suradnji, zajedničkim projektima i jačanju kapaciteta Granične policije u vidu materijalno-tehničke opremljenosti. Ravnatelj Kuprešaković zahvalio je nazočnima na posjetu i istaknuo da zahvaljujući njima i drugim međunarodnim partnerima i suradnicima Granična policija raspolaže kvalitetnom opremom za nadzor granice i obavljanje granične kontrole. Na obostrano zadovoljstvo istaknuta je važnost unaprjeđenja suradnje. A uz razmjenu iskustva i informacija, na sastanku su dogovoreni i daljnji koraci u idućem razdoblju.

Podsjećamo, više od 50 posto Europljana ne odobrava napore Europske unije da kontrolira neregularne migracije i zahtijeva jače granične kontrole. Ovo je jedan od upečatljivih zaključaka ekskluzivne ankete Euronewsa koju je Ipsos proveo među gotovo 26.000 ispitanika u 18 država članica uoči izbora za Europski parlament koji će se održati od 6. do 9. lipnja. Prvo istraživanje takve vrste pokazuje da 51% Europljana ima negativnu ocjenu utjecaja bloka na migracijsku politiku, dok samo 16% ima pozitivno mišljenje. U međuvremenu, 32% kaže da utjecaj nije bio ni pozitivan ni negativan. Nezadovoljstvo migracijskom politikom EU-a pretvara se u sveopći zahtjev za jačanjem graničnih kontrola u borbi protiv nezakonite migracije: 71% ispitanika u anketi slaže se da bi to trebao biti glavni fokus u nadolazećim godinama. Poljska (86%), Bugarska (83%) i Finska (83%) bilježe najveću potporu ovom smjeru djelovanja, što je većinsko mišljenje u svim ispitanim zemljama

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije