SARAJEVO

EUFOR u BiH kreće s vojnim vježbama, dovodi stratešku rezervu

03.04.2024.
u 16:02

Dodatni vojnici iz država Europske unije bit će raspoređeni u Bosni i Hercegovini od idućeg tjedna, potvrdio je u srijedu zapovjednik mirovnih snaga EU u toj zemlji (EUFOR) general Laszlo Sticz, dodajući kako je riječ o ranije planiranim aktivnostima koje imaju za cilj očuvanje stabilnog okruženja u BiH. 

On je novinarima kazao kako će prvi na teren stići francuski vojnici, a ostat će u BiH narednih mjesec dana. Uz njih će doći i vojnici iz Italije i Rumunjske, a planiran je dolazak ukupno 250 pripadnika snaga koje čine stratešku rezervu EUFOR-a.

"Svake godine mora se testirati sposobnost za raspoređivanje i integraciju (dodatnih snaga)  kako bi se upoznali s procedurama i stanjem na terenu", kazao je mađarski general koji zapovijeda snagama od oko tisuću vojnika iz 23 zemlje.

U slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja u BiH kontingent EUFOR-a koji je već na terenu može računati na trenutačnu potporu oko 3500 vojnika koji su u sastavu strateške rezerve i spremni  za djelovanje.

Vojnici koji uskoro stižu u BiH provodit će obuku i patrolirat će zajedno s pripadnicima EUFOR-a koji su već na terenu u cilju pripreme za stratešku integraciju rezervnih snaga u slučaju izbijanja krize zbog koje bi vojna intervencija mogla biti nužna.

Ministar obrane BiH Zukan Helez najavio je kako će i jedan pješački bataljun sudjelovati u vježbama s pripadnicima vojnih snaga EU.

Europska unija je 2004. preuzela od NATO-a misiju nadziranja sigurnosnog stanja u BiH.

Mandat EUFOR-a odnosno operacije Althea podliježe odobrenju Vijeća sigurnosti UN koje o tome odlučuje svake godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?