Snage Europske unije

EUFOR ostaje u BiH sve dok EU i Vijeće sigurnosti smatraju da je potrebno

asda
23.03.2017.
u 12:39

 Snage Europske unije (EUFOR) ostat će u Bosni i Hercegovini sve dok Europska unija i Vijeće sigurnosti UN-a smatraju da su naše vojne misije potrebne kao podrška razvoju BiH, izjavio je u intervjuu za portal European Western Balkans komandant EUFOR-a austrijski general Friedrich Schrötter, koji uskoro napušta dužnost u BiH nakon godinu dana mandata.

Naveo je kako je nekoliko odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir ili Daytonskog sporazuma pretočeno u tzv. Instrukcije stranama potpisnicama sporazuma, kako bi se pomoglo lokalnim vlastima.

- To je put naprijed, a daljnji napredak značajno će ovisiti o tome kako će se razvijati administrativne strukture u BiH - kazao je on.

 Upitan koja su to pitanja kojima će se baviti njegov nasljednik, general Schrötter je naglasio da su to svakako pitanja koja iz mandata Vijeća sigurnosti UN-a, u kojem se navodi da su lokalne vlasti do sada dokazale da su u stanju nositi se sa sigurnosnim prijetnjama, ali izričito je propisano da EUFOR zadržava svoje sposobnosti da doprinese Bosni i Hercegovini i njenoj sposobnosti rješavanja takvih situacija ako do toga dođe.

- To znači da je EUFOR mora imati dobro upućen u situaciju i biti u bliskoj suradnji sa Oružanim snagama BiH i lokalne policijskim snagama u svrhu prevencije i odvraćanja potencijalnih prijetnji sigurnosti u zemlji. Imamo blisku suradnju sa OSBiH na polju sigurnog i odgovornog upravljanja zalihama oružja i municije (inventar, sigurno skladištenje i odlaganje) i humanitarnog deminiranja, što ima direktan uticaj na poboljšanje sigurnosti i stabilnog okruženja. Događaji od posebne važnosti kao što je marš sjećanja u Srebrenici su, na primjer, doprinijeli bliskoj saradnji koju imamo sa lokalnim policijskim snagama - rekao je, između ostalog, general Schrötter za portal European Western Balkans.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?