Predstavljen projekt

EU4Justice će raditi na jačanju nadzora i kontrole u tužiteljstvu, ojačavanju kapaciteta, resursa...

18.05.2019.
u 10:00

U okviru kontinuirane podrške Europske unije sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini, predstavljen je novi projekt pod nazivom “EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranoga kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini”, koji Europska unija financira s 2,2 milijuna eura. Projekt se provodi u partnerstvu s GIP Justice Coopération Internationaleom (GIP JCI) u cilju poboljšanja učinkovitosti istraga i kaznenog progona, predmeta teške korupcije i organiziranoga kriminala preko pojačane suradnje u cijelom sustavu kaznenog pravosuđa.

Kapaciteti

Kada je riječ o projektu EU4Justice i njegovoj namjeni, on predstavlja podršku borbi protiv organiziranoga kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini. EU4Justice je dvogodišnji projekt (2019. - 2021.), s proračunom od 2,2 milijuna eura, koji financira Europska unija, a provodi ga GIP Justice Coopération Internationale (GIP JCI).

Projekt će obuhvatiti sve pravosudne institucije u BiH, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, tužiteljstva, sudove, ministarstva pravosuđa, agencije za provedbu zakona i APIK. Projekt ima za cilj poboljšanje učinkovitosti, integriteta i profesionalnosti institucija u sektoru vladavine prava u BiH. Također će pomoći da se poboljša suradnja između tužiteljstava i agencija na provedbi zakona u cilju povećanja učinkovitosti istraga na predmetima organiziranoga kriminala i korupcije.

Projekt će ojačati i kapacitete u pogledu ljudskih resursa i upravljanja radnom uspješnošću, kao i disciplinskih okvira i postupaka. “Korupcija i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini veliki su problem koji se mora rješavati i nije vam potrebna Europska unija da vam to kaže. Ovo je visoki prioritet za Europsku uniju te Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju”, naglasio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u BiH, dodavši: “Bitno je naglasiti kako na projektu radi cijeli tim stručnjaka iz zemalja članica Europske unije koji nastoje poboljšati povjerenje građana u pravosudni sustav Bosne i Hercegovine, što je bit ovoga projekta.

Jačanje nadzora

Projekt nastoji pružiti ciljanu podršku kako bi se konačno postigli vjerodostojni rezultati u borbi protiv organiziranoga kriminala i korupcije te poboljšala suradnja cjelokupnog pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini.”

U provedbu projekta uključit će se pravosudne institucije iz cijele BiH: Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, tužiteljstva, sudovi, ministarstva pravosuđa, agencije za provedbu zakona i APIK. Projekt će, između ostalog, pomoći da se poboljša suradnja između tužiteljstava i agencija za provedbu zakona kako bi se povećala učinkovitost istraga djela organiziranoga kriminala i korupcije.

Tijekom iduće dvije godine projekt EU4Justice radit će na jačanju nadzora i kontrole u tužiteljstvima, ojačavanju kapaciteta, resursa i neovisnosti Ureda disciplinskog tužitelja, kao i zajedničkim obukama kako bi se spriječio organizirani kriminal, korupcija i različiti oblici gospodarskog kriminala (kao što je privatizacija kompanija, utaja poreza, porezne prijevare). Projektom će se unaprijediti i sadašnja praksa i rezultati u pogledu zapljene i oduzimanja nezakonito stečene imovine. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije