Wall Street Journal:

EU sve bliže raspadu

EU
17.01.2016.
u 18:41

Isteklo je vrijeme kada je Europa bila stabilna i predvidljiva, objavio je Wall Street Journal, prenose Nezavisne.com

Američki list tvrdi kako sada situacija na Starom kontinetu „postaje sve sličnija onoj iz srednjeg vijeka". Jer, Europa, nije uspjela stvoriti jedinstveni i cjeloviti prostor i vraća se u vremena kada su kontinentom vladale međusobno razjedinjene države koje su štitile samo svoje interese.

Wall Street Journal naglašava: „Politika Europske unije sa njenom centralizacijom i distanciranom birokracijom ne samo da nije bila u stanju realizirati ideju unitarne Europe, nego je njen krajnji rezultat - masovno nezadovoljstvo građana i porast nacionalističkih raspoloženja".

Uticajni američki list nastavlja: „Povijest se gadno našalila sa Europom. Ona je tijekom mnogih godina mogla živjeti u prosperitetu i razvijati svoje visoke ideale univerzalnih ljudskih prava, uključujući i pravo na dobijanje azila u EU, samo zahvaljujući tome što su na njenoj periferiji postojali represivni režimi koji su svoje građane držali pod oštrom kontrolom unutar svojih država".

Wall Street Journal zaključuje: „Sada kada je blizu raspadu, Europska unija se pretvara u neku vrstu kasne Svete Rimske imperije – u višenacionalnu konfiguraciju bez pravih unutarnjih veza. Sveta Rimska imperija je u svoje vrijeme, mada se i zvala imperijom, to bila samo po nazivu, ali nikada po svojoj suštini, pa je svoje žalosno postojanje vukla do samog svog kraja".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije