Poruke iz Strasbourga

EU parlament: Važnost otvaranja pregovora s BiH

parlament eu
28.02.2024.
u 21:56

Na sjednici usvojeno izvješće Davida McAllistera o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu godišnje izvješće Davida McAllistera o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Ovim su izvješćem zastupnici u Europskom parlamentu ocijenili ulogu EU-a na međunarodnoj sceni i analizirali kako na angažman EU-a utječe trenutačna kompleksa geopolitička pitanja, poput ruskog rata protiv Ukrajine, situacije na Bliskom istoku, tenzija u Indo-pacifiku i rastućih tenzija na zapadnom Balkanu, koji predstavljaju izazove za europske granice, unutarnju stabilnost, kao i sigurnost europskih građana.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko navela je da izvješće šalje važnu poruku institucijama EU-a i europskim partnerskim zemljama kako ići naprijed u ovim nestabilnim vremenima te predlaže mjere Vijeću i Komisiji za osnaživanje europske vanjske politike i sigurnosti u nadolazećem razdoblju.

Zovko se osobito osvrnula na jasan stav Europskog parlamenta u ovom izvješću o potrebi konačnog otvaranja pretpristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na sastanku Europskog vijeća u ožujku te ključnoj reformi Izbornog zakona. - Ponosna sam što su uključeni moji amandmani koji prepoznaje koncept konstitutivnosti i važnost načela podjele vlasti u BiH putem pravednog Izbornog zakona koji poštuje presudu Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju te presude međunarodnih sudova kako bi se osigurala Ustavom zajamčena načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode - istaknula je Zovko.

Zovko je posebno pozdravila što izvješće naglašava važnost energetske sigurnosti za stabilnost EU-a i njegovih susjeda te još jednom pozvala da Južna interkonekcija između Hrvatske i BiH postane ključno sredstvo za osiguravanje energetske sigurnosti i suverenosti za hrvatske građane s obiju strana granice koje će biti pod nadzorom europskih građana bez utjecaja trećih strana.

Nadalje, Zovko je pozdravila uključivanje njezinih amandmana koje je kao izvjestiteljica za izvješće o preventivnoj diplomaciji uložila na izvješće i pozvala na poboljšanje preventivne diplomacije EU-a kao proaktivnog vanjskopolitičkog alata za izbjegavanje sukoba između trećih strana i posredovanje te podršku u pronalaženju mirnih rješenja na multilateralnoj razini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?