Vlasti u Federaciji BiH zakazale oko pomoći poplavljenima

EU dodijelio tri puta više novca za obnovu od poplava od FBiH

24.05.2014., Orasje, Bosna i Hercegovina - Posljedice najgore poplave u zadnjih 120 godine koja je pogodila istok Hrvatske, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju. Photo: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL
06.08.2015.
u 07:33

Pojedine općine najavljuju mogućnost prosvjeda zbog zastoja potpore

Prošlog tjedna je otkrivanjem ploče na zgradama Općine i Doma zdravlja u Maglaju zamjenik voditelja Izaslanstva EU u BiH Renzo Daviddi svečano obilježio završetak radova na sanaciji osam javnih objekata u Maglaju u okviru programa Europske unije za oporavak od poplava. Tako je Maglaj postao jedan od najvećih primatelja pomoći nakon poplava u Bosni i Hercegovini.

Maglaj dobio najviše

Investicija Europske unije za sanaciju četiri škole, vrtića, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i zgrade Općine je iznosila gotovo 2,2 milijuna eura, dok je do sada kroz EU program za oporavak od poplava u Maglaju uloženo skoro 4 milijuna. No, taj iznos novca kako za ovu općinu, tako i za druge u Federaciji BiH rezultat je potpore koja je donirana od Europske komisije, ali ne i posebnih fondova u BiH koji su uspostavljeni odmah nakon ovih razornih poplava u svibnju prošle godine. Samo u Maglaju je Europska unija uložila trećinu ukupnog novca koji je uspio rasporediti Fond za pomoć nastradalima u Federaciji BiH. Tako je, primjerice, od svog osnivanja oko čega je također bilo problema, do sada raspoređen 13,1 milijun maraka. Od toga iznosa sanirano je 2174 obiteljskih kuća, izgrađeno je u potpunosti novih 135 obiteljskih kuća, dok je novac raspoređen za 618 gospodarskih subjekata, te za 14 infrastrukturnih projekata. Po županijama najviše novca je iz federalnoga fonda usmjereno 
Zeničko-dobojskoj županiji koja je i najviše stradala u poplavama, ali i klizanju tla. Tamo je usmjereno skoro 3,43 milijuna maraka od čega je sanirano 1207 obiteljskih kuća, a izgrađene su 62. Pomoć je dobilo 286 gospodarskih subjekata, te su obnovljena 4 infrastrukturna projekta. U Tuzlanskoj županiji iz Fonda za pomoć nastradalima raspoređeno je skoro 3,9 milijuna maraka od čega je sanirano 56 obiteljskih kuća, dok ih je 58 izgrađeno iznova zbog velikog stupnja oštećenja.

Posavini 1,57 milijuna

Dvjesto gospodarskih subjekata i pet infrastrukturnih projekata financirano je iz federalnog fonda. Slijedi Posavska županija u kojoj su štete iznosile više stotina milijuna, ali su zato iz federalnog fonda dobili 1,57 milijuna maraka. Za taj novčani iznos sanirano je 548 obiteljskih kuća, dok je izgrađeno 14 novih domova. Pomoć je dobilo 107 gospodarstvenika, a nijedan infrastrukturni objekt u ovoj županiji. Hercegovačko-neretvanskoj županiji dodijeljeno je milijun KM, Unsko-sanskoj županiji 600.000, a Sarajevskoj, Bosansko-podrinjskoj i Srednjobosanskoj županiji zajedno 200.000 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije