Okrugli stol

EU će pružiti podršku bh. pravosuđu u procesuiranju predmeta ratnih zločina

vstv
14.04.2017.
u 10:11

Okrugli stol na temu „Procesuiranje predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima“ održan je na Vlašiću. Okrugli stol je organiziralo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, u okviru projekta „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina - IPA 2013“ kojeg financira Europska unija.

Projekt predstavlja nastavak podrške procesuiranju predmeta ratnih zločina u okviru paketa pomoći IPA 2012/2013 kroz koji je Europska unija osigurala sredstva u ukupnom iznosu od 14,8 milijuna eura.

Uvodnim obraćanjem, potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić je otvorila okrugli stol, rekavši da je VSTV BiH i cjelokupno pravosuđe naše zemlje zahvalno Europskoj uniji na podršci koju pruža pravosuđu u realizaciji mjera i ciljeva predviđenih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i preporuka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu.

Također je naglasila kako je cilj ove podrške smanjenje broja predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima za 50 posto u razdoblju od pet godina.

Jukić je također istaknula da jedna od ključnih pretpostavki za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina jeste suradnja i međusobna koordinacija između Tužiteljstva BiH i županijskih i okružnih tužiteljstava, te Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Predstavnik Specijalnog predstavnika EU u BiH/ Delegacije Europske unije u BiH Drino Galičić je u svom obraćanju sudionicima okruglog stola rekao da će Europska unija kroz ovaj i druge projekte u suradnji s MKSJ-om i drugim međunarodnim partnerima pružiti podršku pravosuđu u BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te pratiti izmjene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koje je potrebno što prije izvršiti.

Primjena Protokola koje je potpisalo Tužiteljstvo BiH i tužiteljstva Republike Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore o suradnji u progonu počinitelja krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i primjena Instituta međunarodne pravne pomoći u predmetima ratnih zločina i problemi koji se javljaju u praksi su bile teme koje su obrađene na ovom okruglom stolu. Također se razgovaralo o međusobnoj suradnji i koordinaciji između Tužiteljstva BiH i okružnih i županijskih tužiteljstava i Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Izlagači na okruglom stolu su bili Gordana Tadić, v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Munib Halilović, tužitelj Federalnog tužiteljstva FBiH, Zdenko Kovač, glavni tužitelj Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije i Jasmin Mesić, tužitelj Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije, priopćeno je iz VSTV-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije