Otkrivamo korake unije

Paket pomoći EU priprema veliki ekonomski plan za BiH i Balkan, u igri su stotine milijuna

09.09.2020.
u 16:15

Zapadni Balkan, pa tako i Bosna i Hercegovina, ima ogroman potencijal da postane investicijsko središte za europske kompanije koje pokušavaju presjeći svoje lance vrijednosti, srž je poruke iz Bruxellesa koja je unijela prijeko potrebnu dozu optimizma u ekonomsko-političko sivilo društvene stvarnosti BiH.

Jačanje prisutnosti

Povjerenik za politiku susjedstva i proširenje EU-a Oliver Vahrelyi zaslužan je za poruku u kojoj mnogi vide jasan pokazatelj kako Unija, unatoč krizi zbog pandemije, nije zaboravila očuvati svoj fokus na zapadnom Balkanu te kako se u mjesecima koji dolaze može očekivati novi potez koji će u fokusu imati ekonomiju.

On je najavio kako će Europska unija u idućim tjednima predstaviti veliki ekonomski i investicijski plan za regiju, upozorivši kako je ogroman jaz u pogledu ekonomskog razvoja između zapadnog Balkana i EU-a. Što brže zatvorimo tu prazninu, dodao je, brže se počinju stvarati otporne, jake tržišne ekonomije za ljude i zemlje te će se oni brže moći integrirati. Rezultat će, ističe on, biti dugoročni mir i stabilnost u regiji.

Kada je riječ o prioritetnim koracima Europske unije, Vahrelyi jasno je dao do znanja kako je nužan novi pristup koji će imati temelj u ekonomskoj politici jer se u suprotnom cilj Unije da ostvari jaču prisutnost na zapadnom Balkanu neće moći realizirati.

Uz najavu kako će se povećati ulaganja kako bi se smanjio jaz u ekonomskom razvoju, povjerenik je otkrio kako bi se novi plan usmjerio na one projekte koji će rezultirati dugoročnim rastom i stvaranjem novih radnih mjesta. Pritom su nužni koraci koji će ići u smjeru stvaranja privlačne klime za investicije, a kao primjere je istaknuo transport i energetiku, odnosno Zeleni sporazum i Digitalnu transformaciju, uključujući osnovnu infrastrukturu digitalne mreže koja nedostaje u regiji. “Bez njih je nemoguće razviti konkurentnu ekonomiju”, naglasio je Varhelyi. Novi plan Europske unije održavat će elemente otvorene strateške autonomije, a što je važan aspekt u kontekstu rekonfiguracije globalnih sustava vrijednosti.

“Zapadni Balkan ima ogroman potencijal da postane investicijsko središte za europske kompanije koje pokušavaju presjeći svoje lance vrijednosti, a mi moramo pomoći regiji da se razvije u takvo nešto”, poručio je Varhelyi. O potezima koje EU, ali i BiH, trebaju napraviti u razdoblju koje je pred nama nedavno je u blogu pisao i šef Izaslanstva EU-a u BiH Johann Satller koji je tom prilikom jasno poručio kako je Europska unija opredijeljena nastojanju da BiH nepovratno korača na putu k članstvu u EU.

“Predano radimo na tome zajedno sa svojim partnerima u BiH, i to ne samo političkim, kako bismo građanima osigurali konkretne koristi. Posvećenost EU ogleda se u milijunima eura pomoći godišnje. Ogleda se i u našoj kontinuiranoj podršci zemlji kroz savjetovanje, kao i pomoći u ostvarivanju njezinih političkih, ekonomskih i strukturnih prioriteta kako bi postigla nužni napredak”, naglasio je Sattler koji se zatim osvrnuo na uvjete koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na putu do statusa kandidata. Ono što je dobro u ovoj godini prepunoj izazova je činjenica da je jedan od uvjeta već ispunjen, a radi se o usvajanju poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Međutim, do dobivanja statusa kandidata preostaje mnogo posla. Sattler je pritom utvrdio kako nije zadovoljan s tempom BiH u procesu pristupanja EU, dodavši kako je izgubljeno puno dragocjenog vremena.

Udvostručiti napore

Ipak, nakon najnevjerojatnije i najizazovnije godine za sve nas, još je čvršće njegovo uvjerenje da postoji više razloga za optimizam nego za cinizam, kao i njegova opredijeljenost da udvostruči svoje napore u korist napretka ove zemlje i njezinih građana na putu k EU.

“Prošla godina je, ako ništa drugo, pokazala je da nijedna globalna kriza ne može stati na put europskim težnjama građana u Bosni i Hercegovini jer se partnerstvo između Europske unije i ljudi diljem zemlje samo produbilo”, poručio je Sattler. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije